Companii

Peisaj dezolant pe piata de fuziuni si achizitii: O singura tranzactie de peste 100 de milioane de euro, dar consultantii spera la marile deal-uri pe final de an

Peisaj dezolant pe piata de fuziuni si achizitii: O singura tranzactie de peste 100 de milioane de euro, dar consultantii spera la marile deal-uri pe final de an
09.09.2009, 00:00 47

In total, valoarea pietei de fuziuni si achizitii (M&A) aatins 1,1 mld. euro in primele opt luni ale acestui an, in scaderecu 75% raportat la aceeasi perioada din 2008, conform datelorbancii de investitii Raiffeisen Investment.

"Peisajul este dezolant: numai 12% dintre tranzactii de valoaremedie in jur de 10 mil. euro au fost realizate de investitorifinanciari, reprezentand in majoritate proiecte mici de realestate, in timp ce investitorii strategici au facut achizitii acaror valoare medie poate fi estimata intre 5 si 15 milioane deeuro in functie de prezenta sau absenta in analiza a valorilorestimate ale tranzactiilor neraportate", a spus Ioana Filipescu,managing director al Raiffeisen Investment Romania.

Sectoarelein care s-au derulat cele mai mari tranzactii au fost energia,real-estate-ul, serviciile financiare si cel industrial. IoanaFilipescu caracterizeaza activitatea de fuziuni si achizitii cafiind "determinata de conjunctura si nu de considerentestrategice".

"Ingredientele lor au fost vanzatori presati sa vanda companiiin dificultate, de multe ori active non-core, aceasta putand fiexplicatia prevalentei tranzactiilor de real estate, de valorimici, in tranzactii despre care putem presupune ca nu au necesitatfinantare bancara", a explicat ea.

Ce urmeaza in M&A?

Criza economica va marca si in trimestrul patru tranzactiile depiata locala, iar Ioana Filipescu afirma ca acestea vor continua safie de valoare mica, realizate de vanzatori in dificultate. Inprimele opt luni valoarea medie a tranzactiilor a fost de 13 mil.euro, in scadere de la 38 mil. euro.

"Exista zvonuri despre mai multe tranzactii aflate in derulare,in sectorul retailului alimentar, serviciilor medicale si altelecomunicatiilor, ale caror valori ar putea cumula intre 300 si500 mil. euro si care s-ar putea finaliza pana la sfarsitulanului", afirma Ioana Filipescu.

Cumparatorii sunt interesati in aceasta perioada de sectoarelecare isi mai mentin inca tendinte de crestere: energia, serviciilemedicale, telecomunicatiile, tehnologia si industria alimentara.Cea mai mare tranzactie de anul acesta a fost preluarea de catreCosmote a Zapp pentru 207 mil. euro (inclusiv datoriile). Sprecomparatie anul trecut cea mai mare tranzactie a fost achizitiaAsiban de catre Groupama pentru 350 mil. euro. Una dintreproblemele consilierilor implicati in vanzarea unei companii oreprezinta evaluarea companiilor pentru care nu existareferinte.

"Un alt factor care incetineste reluarea activitatii este lipsabenchmarkurilor pentru evaluari, atat pe fondul unor asteptari dinpartea vanzatorilor necorelate cu conditiile pietei, cat si alezitarilor puternice ale cumparatorilor", mai spune IoanaFilipescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO