Companii

Penescu: Am vrut sa vindem, sa inchiriem, am luat in calcul orice, dar degeaba

24.11.2009, 23:08 16

Ilie Penescu, coproprietarul retelei argesene de hipermarketuriPIC, sustine ca principala problema care a condus la intrarea ininsolventa a PIC a fost blocarea brusca a creditarii in cursulanului 2008 pe fondul crizei financiare.

"Nu am mai putut accesa credite. In acea perioada incepusem dejainvestitia in hipermarketul de la Calarasi. Am decis sa continuamacea investitie si sa o finalizam in speranta ca intre timp vorface rost de finantari. Acestea nu au mai venit insa."

Pe fondul scaderii veniturilor populatiei si a consumului,vanzarile retailerului s-au diminuat anul acesta cu pana la 30%.Lipsa de lichiditate si imposibilitatea de a obtine o finantareexterna au afectat, de asemenea, businessul PIC si din prima partea acestui an lantul de hipermarketuri a inceput sa primeasca cereride intrare in insolventa din partea furnizorilor. "Am inceput sapierdem din furnizori imediat dupa primul dosar in care ni se cereainsolventa, cam din luna februarie a acestui an, iar primii care aurenuntat au fost furnizorii mici, cum sunt cei din industriatextilelor. O parte dintre furnizori au blocat livrarea si dincauza arestarii fratelui meu. Acum au mai ramas doar cativa",explica actionarul companiei, adaugand ca PIC este in prezent datorcatre aproximativ 400 de furnizori.

Pentru a face fata numarului tot mai mare de creditori care isicereau banii, sistand in acelasi timp livrarile, fratii Penescu auapelat la compania de consultanta Ensight pentru a restructuracompania. In acelasi timp, ei au colaborat cu consultantifinanciari de la BCR si casa de investitii BAC Investment pentru aincerca sa vanda activele PIC in sistem sell and lease back, pentrua permite companiei sa isi continue activitatea ca si chirias inspatiile pe care le detine.

"Am vrut sa vindem, sa inchiriem, am luat in calcul oricepentru a obtine lichiditati, dar nu s-a putut. Cu ajutoruladministratorului financiar sper sa recapatam incredereafurnizorilor iar acestia sa reia livrarile. De asemenea, incercamin continuare sa vindem o parte din active, cele mai valoroasefiind magazinele", a completat Penescu, estimand ca valoareaactuala a unui magazin PIC este intre 15 si 17 milioane deeuro.

Desi grupul PIC a inchis in cursul acestui an trei dintre celecinci magazine pe care le detinea (Braila, Oradea si Calarasi) si amai ramas in prezent cu doar 1.500 din cei peste 3.800 de angajatipe care ii avea la finalul anului 2008, omul de afaceri spune ca nua cerut ajutor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO