Companii

Pensiunile castiga teren pe piata serviciilor turistice si isi dezvolta de cel putin trei ori capacitatea de cazare

Pensiunile castiga teren pe piata serviciilor turistice si isi dezvolta de cel putin trei ori capacitatea de cazare

Perioadele cu cele mai mari cereri pentru pensiunile agroturistice sunt vacantele scolare, in special cea de vara (iulie, august), vacantele de sarbatori (Craciun, Paste) dar si zilele de weekend

22.10.2008, 15:35 408

Peste 5.000 de pensiuni exista in momentul de fata pe piata romaneasca, cele mai multe dintre ele, respectiv 45%, operand cu trei, cinci camere, in timp ce 35% au mai putin de trei camere. Circa 17% lucreaza cu sase si zece camere si doar 3% detin 10-20 de camere, potrivit Mariei Stoian, presedinte al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania (ANTREC).

Dorin Beu, proprietar al pensiunii Ileana din Orlat in Marginimea Sibiului, spune ca activeaza pe piata serviciilor turistice cu un numar de opt camere pentu cazarea turistilor si ca intentioneaza sa mai dezvolte inca o cladire cu patru camere. Anul acesta, el a inceput constructia pentru noua cladire care va avea patru camere duble, in aceeasi curte cu vechea pensiune Ileana. "Am dorit sa crestem capacitatea de cazare pentru a acoperi cererea. Pana acum am investit circa 30.000 de euro, dar investitia totala se va ridica la cel putin 60.000 de euro", a spus el.
Dorin Beu a mai spus ca in 2007 numarul turistilor a fost cu 30% mai mare fata de anul anterior, iar anul acesta nu se asteapta la o schimbare majora ca numar de turisti.
"Avem colaborari cu o agentie de turism din Madrid care a trimis turisti spanioli la pensiunea noastra. In plus, au mai fost anul trecut turisti greci, francezi si belgieni. Raportul ar fi de trei turisti romani la un strain", a declarat el. Gradul de ocupare pe care l-a avut anul trecut pensiunea Ileana, clasata la trei margarete, a fost de 40%.
Cele mai multe pensiuni agroturistice sunt localizate in sate, respectiv 85%, in timp ce doar 10% se afla in orase mici precum Rasnov, Horezu sau Novaci, iar 5% sunt situate in sate in apropiere de orase, potrivit datelor ANTREC.
"Numarul pensiunilor a crescut anul acesta, dar mai ales s-a majorat capacitatea de cazare. Multe pensiuni au inceput cu 2-3 camere si s-au extins pana la 10 camere. In alte cazuri s-a inceput cu o pensiune, iar dezvoltarea a constat in construirea celei de-a doua pensiuni in aceeasi curte sau pe un teren in apropiere pe care l-a achizitionat", a spus Stoian.
Un alt exemplu in acest sens este pensiunea Sanziana din Gura Raului, judetul Sibiu, construita anul trecut.
"Am marit capacitatea de cazare de trei ori prin construirea unei noi pensiuni cu 12 camere anul trecut, fata de cladirea cu patru camere cu care operam, pentru ca nu reuseam sa mai acoperim cererea", a declarat Simona Campean, administrator al pensiunii Sanziana din Gura Raului. Investitia in aceasta noua pensiune s-a ridicat la circa 200.000 de euro, banii fiind obtinuti din vanzarea unor terenuri din proprietatea privata. "Dupa calculele noastre vom recupera investitia in circa cinci, sapte ani iar daca se dovedeste ca afacerea merge bine, poate vom lua in calcul construirea unei alte pensiuni", a spus ea.
Administratorul pensiunii a mai adaugat ca inregistreaza un grad de ocupare de 100% in sezonul de vara si in perioada sarbatorilor de iarna. "Sunt 120 de zile pe an cand lucram la un grad maxim de ocupare, in rest avem turism de weekend. Gradul de ocupare anul trecut a fost in medie de 40-45%, insa dorim sa ajungem prin investitii in promovare la un grad de ocupare de 50%", a spus ea.
Simona Campean a mai spus ca pentru a avea o activitate profitabila o pensiune trebuie sa functioneze la un grad de ocupare anual de minim 30%. Aproximativ 70% dintre persoanele care cumpara serviciile pensiunii sunt persoane fizice, restul fiind companii care rezerva camere pentru trainingul angajatilor. "Avem cateva contracte si cu agentii de turism prin care ne vin clientii si speram sa crestem numarul acestor contracte", a spus ea.
Liliana Enescu este un alt proprietar de pensiune agroturistica, din localitatea Moeciu de Jos, in apropierea Castelului Bran.
"Pensiunea Liliana, clasata la trei margarete, are cinci camere si a generat venituri sub 5.000 de euro anul trecut, in conditiile in care a fost si in renovare o perioada. Acum am inceput lucrarile de constructie la o cladire cu noua camere in care am investit initial aproape 100.000 de euro. Probabil ca pana la sfarsitul anului viitor, cand va deveni operationala vom mai investi o suma de bani", a spus ea. Proprietara a mai adaugat ca la momentul de fata nu colaboreaza cu nicio agentie de turism, dar dupa ce isi va mari capacitatea de cazare, va incerca sa semneze cu acestia contracte de colaborare.
Cele mai dezvoltate zone agroturistice sunt in judetul Brasov, zona Bran-Moeciu fiind considerata "leaganul turismului rural romanesc", dupa cum apreciaza presedintele ANTREC, apoi Maramuresul, Bucovina si Marginimea Sibiului. "Motivul principal ar fi faptul ca aceste zone au fost necooperativizate pana in 1989, adica in anii 1990 localnicii aveau case mari, cu un nivel de confort mai ridicat decat in alte zone. Alt motiv ar fi atractiile din zonele respective (manastiri, biserici de lemn)", a spus Stoian.
Ea precizeaza ca se va dezvolta agroturismul si in regiuni care acum sunt intr-un stadiu mediu de dezvoltare, precum Nordul Olteniei sau zona Carpatilor de Curbura. "In localitatile in care exista 1-2 pensiuni agroturistice vor aparea mai multe pensiuni. Se vor dezvolta si diversifica activitatile la nivel de pensiune si la nivel de localitate, de genul plimbari cu biciclete, participari la invatarea de mestesuguri, festivaluri gastronomice sau folclorice", a precizat Stoian.
Nu doar romanii au inceput sa fie interesati de vacantele in zone rurale dar si strainii vin in Romania pentru acest tip de turism.
"Sunt multi turisti straini care prefera agroturismul, mai ales cei din Franta, Germania, Ungaria, Austria care vin in special individual, dar si japonezi si americani care vin in grupuri organizate, japonezii preferand zona Maramuresului", a mai spus Stoian.
Ca o tendinta in preferintele turistilor romani sunt vacantele in zone nu foarte departe de locul de resedinta, la maxim 300 de kilometri daca opteaza pentru un weekend intr-o pensiune din zona rurala. "Cei mai multi, din datele noastre, opteaza pentru pensiuni de cinci margarete, care sunt de altfel si primele care se ocupa de sarbatorile pascale si de iarna", a spus ea.
Perioadele cu cele mai mari cereri pentru pensiunile agroturistice sunt vacantele scolare, in special cea de vara (iulie, august), vacantele de sarbatori (Craciun, Paste) dar si zilele de weekend, potrivit proprietarilor de pensiuni.
"Un alt punct forte fata de tarile din apropiere este faptul ca pensiunile noastre sunt foarte diversificate, de la rustice la moderne, de dimensiuni mici sau mari, modeste sau de lux. De asemenea, traseele tematice confera un atu in plus, prin atractiile turistice si elementele de noutate pentru straini si nu numai", a spus ea.
 
Ce tarife au pensiunile agroturistice
  • Pensiunea Sanziana, Gura Raului

150 de lei persoana/ zi in regim de pensiune completa (cu trei mese asigurate)
110 de lei persoana/ zi in regim de demipensiune

  • Pensiunea Liliana - Moeciu de Jos
                65-70 de lei/ camera
                50 de lei/ meniu complet/ persoana
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO