Companii

Perini se fereste de previziuni. „E necunoscut ceea ce ne asteapta”

Perini se fereste de previziuni. „E necunoscut ceea ce ne asteapta”

Cititi mai multe despre evolutia afacerii Romstal in cel mai recent numar al revistei Business Magazin

01.11.2009, 23:31 422

"Afacerilese mentin profitabile pe ansamblu", spune Perini, care nu vrea sadea insa detalii. Bilanturile companiei indica plusuri, desicompania nu a facut, tehnic vorbind, reduceri de personal; 80% dincei 1.000 care au parasit compania anul trecut au facut-o dinproprie initiativa, sustine el.
"E adevarat insa ca nici n-am mai facut angajari pentru a-i inlocuipe cei plecati", admite Perini. Acum lucreaza in grup circa 2.700de oameni in cele noua firme, din care volumele cele mai mari deafaceri le ruleaza Romstal Imex (distributie de echipamentetermo-hidro-sanitare), Valrom Industrie (producator de sisteme detevi din plastic), Valplast Industrie (producator de tevi sifitinguri din PVC) si dealer-ul auto AutoKlass Center.
In urma cu doi ani, omul de afaceri era preocupat de extindere side cresterea afacerilor, insa acum grija cea mai mare de acum esteproductivitatea, un cuvant care revine des in discutie. Si areexemple concrete: "Un vanzator de masini in Italia nu este rentabildaca nu vinde anual 100 de masini din clasa noastra" (AutoklassCenter este dealer Mercedes-Benz). Spre comparatie, inshowroom-urile sale, media de vanzare pe an se plaseaza la 30-35 demasini pentru fiecare agent, mai putin decat in 2008. Divizia demasini a inregistrat cele mai mari scaderi anul acesta, "asa cumera si de asteptat", admite Perini. Cu toate acestea, vanzarileautoturismelor Mercedes-Benz s-au redus cu 42% in prima jumatate aacestui an, la 864 de masini - cel mai mic declin pe ansamblulmarcilor premium prezente in Romania.
Un regres ceva mai mic al cifrei de afaceri (30-35%) a inregistratValrom fata de anul trecut, dar "volumele au scazut doar cu 20%".Explicatia este pretul mai mic al produselor, pentru ca materiaprima (petrolul) s-a ieftinit si implicit si costurile deproductie. Acelasi scenariu a functionat si pentru pretul unortipuri de tevi, pentru ca daca arama costa 8.000 de euro pe tona,acum pretul a ajuns la numai 3.000 de euro pe tona.
Un alt exemplu de nemultumire in privinta productivitatii iipriveste pe angajatii din service, iar Perini are in fata ochilor oscrisoare prin care un client povesteste epopeea traita atunci canda apelat la serviciile post-vanzare. Identificarea unui vinovatpare insa o vanatoare de vrajitoare si Perini se gandeste cum saresponsabilizeze mai mult angajatii, iar mesajele transmise prinintermediul managerilor sa fie mai clare.

Bugete de investitii reduse considerabil
"Trebuie sa fim buni la ce facem acum si sa ne concentram pe ceavem deja", spune italianul, care nu planuieste sa investeasca in2010 mai mult de 5 milioane de euro. Nici anul acesta nu a avut unbuget de dezvoltare mai mare de 7 milioane de euro, dupa ce in aniitrecuti sumele investite se plasau intre 50 si 70 de milioane deeuro. Fiind una dintre companiile de origine autohtona cu cea maiputernica prezenta peste hotare, Romstal intra acum in repaus inceea ce priveste extinderea regionala.
Omul de afaceri este naturalizat in Romania, cu cetatenie in toataregula; grupul are capital romanesc, iar cartea de vizita pestehotare prezinta compania ca fiind romaneasca. In afara de italian,care controleaza pachetul majoritar la Romstal, actionari mai suntcompania Framan SRL (40%), cu sediul in Italia, si Ovidiu Henter,care detine 9% din titluri.
Grupul are activitati pe pietele din Rusia, Serbia, Ucraina,Bulgaria, Republica Moldova si Italia, unde
s-a resimtit aceeasi tendinta de regres al vanzarilor. Cele maimici minusuri (15%) s-au inregistrat in Serbia, "dar celelalte auscazut cu 32-35%", iar previziuni clare nu se pot face, pentru cadepinde foarte mult de ce se va intampla in restul anului.
La sfarsitul lui 2008, compania intrase deja pe panta de coborare,iar nivelul afacerilor a ajuns in prezent in acelasi punct din urmacu trei ani, in 2006. Chiar si asa, Perini spune ca grupul ar maiputea suporta si anul viitor reduceri usoare ale volumului deafaceri, cu 5-10%, dar previziuni pentru perioade lungi de timp nuvrea sa faca, "pentru ca e necunoscut ceea ce ne asteapta".
Enrico Perini nu mai are nici pe departe entuziasmul din vremurilecand afacerile cresteau anual cu cate doua cifre. Iar 2012,altadata vazut ca momentul cand grupul putea atinge cifra deafaceri de un miliard de euro, ar putea sa aduca, in noileconditii, revenirea la vanzarile din 2008 (528 de milioane deeuro). Dar "pana la urma pentru mine nu e o problema daca ajungemla miliard in 2012 sau 2020".

Birocratia de la stat

"In niciun domeniu nu ne apropiem macar de Occident, iar lacapitolul birocratie se atinge deja apogeul", afirma Enrico Perini(desen). El e de parere ca mai cu seama in aceasta perioada, candinvestitiile sunt trecute pe linie moarta de majoritateacompaniilor, celor ce au bugete de investit ar trebui sa li seinlesneasca demersurile. "E nefirec ca o autorizatie sa dureze atatde mult si sa ti se puna atatea bete in roate", sustineproprietarul Romstal, care ar prefera sa plateasca aparatul statal"nu sa-si faca treaba, dar macar sa stea acasa, sa nu incurce".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO