Companii

Peste 21.000 de români şi-au luat locuinţe prin programul Prima casă în S1

Peste 21.000 de români şi-au luat locuinţe prin...

Autor: Anelis Baciu, Alexandru Zărnoeanu

01.08.2016, 00:07 1589
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat peste 21.000 de garanţii Prima casă în primul semestru al acestui an, cu 40% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de instituţie la cererea ZF.

Creşterea accelerată a numărului de garanţii din prima parte a acestui an a fost determinată de incertitudiile pri­vind creditarea ipotecară ca urmare a dezbaterilor şi a introducerii legii dării în plată.

„Incertitudinile generate de dezbaterile publice şi ulterior de adoptarea dării în plată au contribuit în mare măsură la creşterea semni­fica­tivă de la începutul aces­tui an a numărului de soli­citări de ga­rantare în cadrul programului Prima casă. În con­tinuare, potrivit solici­tărilor formulate de către finanţatori, necesarul de garantare în cadrul progra­mului rămâne la un nivel foarte ridicat“, au comentat reprezentanţii FNGCIMM.

De la iniţierea programu­lui Prima casă, în 2009, până la jumătatea acestui an au fost acordate peste 200.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de peste 15 mld. lei, aferent unor finanţări în valoare de aproximativ 30 mld. lei.

Programul Prima casă a fost principalul motor al creditării ipotecare în ultimii ani. Stocul de credite ipotecare, atât în lei, cât şi în euro, ajungea la finalul lunii iunie la echivalentul a 55,6 mld. lei, potrivit datelor BNR.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro