Companii

Pestii zebra, noii cobai in testele asupra leucemiei

13.02.2003, 00:00 32

Un studiu publicat in revista Science si preluat de presa europeana arata ca soarecii de laborator ar putea fi inlocuiti in curand de pesti zebra in testele stiintifice asupra diferitelor forme de cancer la oameni.
Potrivit cercetatorilor, genomul pestelui zebra este format dintr-un numar similar de gene cu cel uman, adica circa 30.000, acestea avand functii apropiate sau chiar identice. In plus, pestii dezvolta cam aceleasi tumori ca si oamenii.
Recent au fost efectuate analize privind leucemia, pentru care au fost folositi pesti zebra.
In embrionii de peste zebra au fost introduse combinatii de trei gene, printre care gena Myc, despre care se stie ca este hiperactiva in cazurile de cancer si o alta gena, care permite celulelor atinse de boala sa fie fluorescente si sa fie observabile prin organismul pestelui.
Potrivit rezultatelor studiului, toti pestii in organismul carora a fost introdusa combinatia de gene au dezvoltat leucemie.
Cercetatorii spera ca, prin testarea ipotezelor de lucru pe acest tip de pesti, sa fie posibila identificarea tuturor genelor mutante care interactioneaza in sensul aparitiei cancerului de orice tip, inclusiv a leucemiei, astfel incat sa poata fi descoperite cat mai rapid metode de tratament sau preventie.
Profesorul Thomas Look, de la Institutului Oncologic Dana-Faber, din Marea Britanie, a subliniat ca "dezvoltarea acestei metode de testare a pestilor zebra este un pas important catre identificarea genelor care controleaza formarea limfocitelor T si aparitia leucemiei, precum si catre descoperirea agentilor capabili sa combata aceasta boala". "Speram sa putem gasi niste raspunsuri in urmatorii ani", a declarat el.(A.B.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO