Companii

Petrom a pierdut teren pe piata benzinariilor, spune presedintele OMV

21.06.2005, 19:20 23

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a pierdut cote de piata la nivelul benzinariilor, iar brandul propriu va fi relansat pana la finele acestui an, a declarat ieri, in cadrul forumului de afaceri romano - austriac Viena Economic Forum, Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionar majoritar al companiei romanesti.

"Din reteaua Petrom, aproximativ 300 de statii corespund din punctul de vedere al calitatii, altele urmand sa fie modernizate", a explicat Ruttenstorfer.

Potrivit oficialilor Petrom, compania detine o cota de aproximativ 35% pe piata benzinariilor.

Reteaua Petrom este formata din aproximativ 600 de statii de distributie a carburantilor, din care numai jumatate se situeaza la media de vanzari a pietei.

Pentru benzinarile companiei a fost aprobat deja un buget de modernizare, Petrom avand suficient cash flow pentru a derula investitii de un miliard de euro in Romania in urmatorii 2 - 3 ani, sustine Ruttenstorfer. Portofoliul companiei este format din trei mari afaceri de baza - explorare si productie, rafinare si marketing, respectiv gaze.

Reprezentantii OMV sunt inca in negocieri cu sindicatele din Petrom conduse de Liviu Luca, Ruttenstorfer afirmand ca pe de o parte"este sustinut un parteneriat social cu angajatii, dar pe de alta parte trebuie sa marim eficienta pentru ca Romania trebuie sa se apropie din ce in ce mai mult de media Uniunii Europene".

OMV a preluat anul trecut pachetul de 51% din actiunile Petrom in cadrul unei tranzactii in valoare de 1,5 miliarde de euro.

In urma achizitiei Petrom, OMV a devenit cel mai mare grup petrolier din Europa Centrala, cu rezerve estimate la 1,4 miliarde barili echivalent petrol si aproape 2.400 statii de distributie a carburantilor in 13 tari din regiune. Austriecii au schimbat aproape integral echipa de management a Petrom, pastrandu-l in functie pe Gheorghe Constantinescu ca director general executiv.

OMV a schimbat la inceputul acestui an politica de preturi la Petrom, trecand la stabilirea preturilor la pompa ale carburantilor in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere, respectiv climatul concurential.

Obiectivele OMV vizeaza pastrarea la cote inalte a productiei de titei la o rata de aproximativ 200.000 - 220.000 de barili pe zi.

In plus, austriecii sunt acum in plin proces de restructurare la Petrom in incercarea de a rentabiliza puternic rezultatele companiei.

Petrom a anuntat o pierdere de circa 246 milioane euro la finele anului trecut, pe fondul constituirii masive de provizioane pentru mediu si plata catre personalul ce urmeaza a se pensiona.

Pe primul trimestru, compania a recuperat terenul pierdut ajungand cu ajutorul cotatiilor in crestere ale titeiului pe pietele internationale la o valoare a profitului net de 76 milioane euro.

Pentru 2005, primul an sub management integral al OMV, Petrom previzioneaza un profit net de circa 256 milioane euro.

Statul roman detine acum circa 41% din actiunile companiei petroliere, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2% (in contul conversiei unui credit acordat in 2002), iar restul de peste 6% este listat la Bursa de Valori Bucuresti si se afla in posesia actionarilor minoritari.

Capitalizarea bursiera a Petrom trece de 6,25 miliarde euro, la un pret de 4.040 lei pe actiune. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO