Companii

Petrom avertizeaza: Majorarea redeventelor la petrol va injumatati perioada productiei

Petrom avertizeaza: Majorarea redeventelor la petrol va injumatati perioada productiei
30.06.2008, 19:00 85

Administratorul tuturor rezervelor de titei din Romania, Petrom, spune ca mentinerea redeventelor la nivelul agreat cu statul roman pana in 2014 inseamna continuarea productiei dupa anul 2040. In caz contrar, perioada ar putea sa scada din cauza faptului ca investitiile in segmentul de explorare si productie sunt uriase, conditii in care mentinerea redeventelor este necesara. Compania sustine ca doar prin intermediul unor investitii de miliarde de euro poate fi extras si petrolul ramas inca in pamant.
"Daca va fi mentinut nivelul redeventelor pentru perioada prevazuta in contractul de privatizare, vom putea efectua investitii prin care vom reusi sa prelungim existenta rezervelor dincolo de 2040. Evaluarea detaliata a companiei de dupa privatizare a relevat faptul ca nivelul investitiilor necesare este mult mai mare decat cel prevazut initial. Petrom si-a indeplinit obligatiile care rezulta din clauzele contractului de privatizare si ne asteptam din partea statului roman sa actioneze la fel de responsabil", spune Johann Pleininger (foto), membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie.
In ultima perioada de timp, criticile asupra contractului de privatizare al Petrom s-au inmultit, inclusiv de la cei mai inalti oficiali ai statului. In conditiile in care barilul de petrol a ajuns la peste 140 de dolari, iar rezervele de titei valoreaza la acest nivel de pret aproximativ 50 de miliarde de euro, statul roman nu ia decat maximum 104 milioane de euro anul acesta din redevente.
Anul trecut, statul roman a incasat doar 85 de milioane de euro din redeventele pe titei, in conditiile in care valoarea productiei de petrol a Petrom la un pret mediu de 63 de dolari pe baril a fost de 1,4 miliarde de euro.
Daca Petrom si-ar mentine productia de titei la un nivel similar cu cel de anul trecut (32,6 milioane de barili), rezervele dovedite mai ajung inca aproximativ 16-17 ani.
Compania spune insa ca daca nivelul redeventelor va fi mentinut jos pana in 2014, productia mai tine peste 30 de ani.
Dupa epuizarea acestor resurse, viitorul Petrom sta in productia de energie electrica, domeniu pe care il ataca agresiv printr-o prima investitie de 500 de milioane de euro intr-o centrala de 860 MW pe platforma rafinariei Petrobrazi.
"Pentru a contribui la securizarea aprovizionarii cu energie si pentru a asigura dezvoltarea sustenabila a companiei, Petrom va deveni o companie de energie cu accent pe dezvoltarea energiilor alternative, dar si a celor conventionale. Primul pas a fost deja facut prin proiectul centralei de pe platforma Petrobrazi", spune Pleininger.
Revenind la partea de redevente, reprezentantul Petrom spune ca o eventuala majorare a nivelului lor inainte de expirarea termenului convenit cu statul roman va reduce capacitatatea investitionala a companiei, ceea ce implicit va avea un efect negativ asupra productiei care d-abia anul trecut s-a stabilizat.
Anul 2014 este termenul pana la care statul roman s-a angajat sa mentina un nivel fix al redeventelor egal cu 3,5-13,5% din valoarea productiei anuale extrasa de Petrom. Potrivit autoritatilor, redeventele ar trebui majorate si aduse la un nivel comparabil cu cel platit de alte companii europene.
Varujan Vosganian spunea ca in medie Petrom plateste pe an o redeventa de aproximativ 6% din valoarea productiei, in timp ce in alte tari nivelul redeventei este de 12%. Chiar si dupa momentul 2014, Petrom spune ca majorarea redeventelor ar trebui sa fie una moderata.
"Cresterea redeventelor dupa momentul 2014 va reduce puterea noastra de a investi. Daca cresterea redeventelor se va efectua intr-un mod treptat si moderat, aceasta decizie nu va influenta semnificativ evolutia companiei noastre si implicit nici sumele pe care statul le incaseaza din taxele platite de Petrom", explica Pleininger.
Investitiile in segmentul de explorare si productie sunt practic unica modalitate prin care cantitatea de titei extrasa poate creste anual.
Potrivit reprezentantului Petrom, este dificil de estimat nivelul productiei din 2040, pentru ca odata cu noile descoperiri tehnologice se poate extrage mai mult titei din zacamintele mature. In prezent, se exploateaza doar o treime din titeiul detinut, in timp ce restul este greu accesibil si deci foarte costisitor.
"O crestere de 1% a factorului de recuperare a titeiului conduce la o crestere a rezervelor cu aproximativ 200 de milioane de barili. Cu capacitatile tehnice actuale exploatam o treime din rezervele descoperite. Pentru a extrage mai mult sunt necesare investitii uriase, care in conditiile de pret actuale devin posibile", explica Pleininger.
Potrivit acestuia, un nivel normal al barilului pe petrol in urmatorii ani este de aproximativ 70-80 de dolari pe baril.
Reprezentantul Petrom spune ca anul trecut a fost primul an in care s-a reusit o stabilizare a productie si ca anul acesta ar putea fi un an de crestere.
"In ultimii ani, declinul productiei de titei a fost de 8-9% anual, iar anul trecut am reusit stabilizarea acesteia. Anul acesta estimam cresterea productiei prin intermediul dezvoltarii zacamintelor Mamu si Delta (bloc de explorare din Marea Neagra). Delta 4 este prima descoperire offshore din ultimii opt ani", spune Pleininger. Potrivit lui, 80% din productia realizata de Petrom vine din 50 de mari perimetre, cele mai slabe 50 de perimetre aducand doar 1% din productia de titei a celei mai mari companii romanesti.
"80% din productia anuala realizata provine din 50 de zacaminte cu potential ridicat din totalul de 270 pe care le exploatam. Pe de alta parte, cele 50 de zacaminte cu potential scazut contribuie cu numai 1% din productia anuala. De aceea, toate eforturile noastre de aici incolo se vor indrepta cu predilectie spre dezvoltarea celor 50 de zacaminte cu potential ridicat", spune Pleininger.
Compania si-a bugetat in perioada 2008-2010 investitii de 800 de milioane de euro pentru eficientizarea activitatilor de explorare si productie si 150 de milioane de euro pentru noi descoperiri.
"In anul 2006, de exemplu, investitiile erau de 280 de milioane de euro in E&P si 40 de milioane de euro in noi descoperiri", mai spune reprezentantul Petrom. Potrivit sefului pe explorare si productie, o treime din necesarul de rafinare vine din importuri, iar compania nu face exporturi din productia proprie.
In ceea ce priveste reducerea obiectivelor stabilite in 2005 pentru 2010 in ceea ce priveste productia externa, oficialul Petrom spune ca principala cauza este situatia achizitiilor de pe piata internationala.
"Achizitiile sunt mult mai dificile in contextul pretului ridicat al titeiului. Suntem acum in discutii pentru mai multe proiecte in regiunea caspica, dar toate vor fi anuntate la momentul oportun", a mai spus Pleininger.
Compania estima atingerea unei productii externe de 70.000 bep/zi pana in 2010, dar si-a redus recent obiectivul la 20.000 bep/zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO