Companii

Petrom si-a pus om la Petrolsub

06.12.2001, 00:00 81



Dupa preluarea administrarii rafinariei Petrolsub Suplacu de Barcau, Petrom a numit un nou director general - Savan Horea Decebal ca reprezentant al sau.

In februarie anul acesta, Societatea Nationala a Petrolului Petrom a oprit livrarea de titei catre rafinarie din cauza datoriilor de peste 400 de miliarde de lei pe care Petrolsub le avea catre Petrom.

In vara, AGA a Petrolsub a decis exercitarea dreptului de gaj general asupra intregului patrimoniu al Petrolsub, in favoarea SNP Petrom. Astfel, a fost semnat un protocol care prevede ca Petrom va administra rafinaria pe o perioada de trei ani, in aceasta perioada urmand sa-si recupereze datoriile si penalitatile.

In Adunarea generala a actionarilor (AGA) in care a fost votata noua structura a Consiliului de adminitratie (CA), s-au votat si rezultatele financiare ale societatii pe primele noua luni ale acestui an.

Astfel, pe perioada de sase luni de inactivitate, Petrolsub a inregistrat pierderi de 37,66 miliarde de lei (1,2 milioane de dolari). Dupa reluarea activitatii societatea a obtinut un profit de 2,13 miliarde in august si 1,14 miliarde in septembrie.

In august, dupa sase luni de inactivitate, rafinaria a inceput sa fie din nou aprovizionata cu titei dupa ce, cei peste 400 de salariati au pornit in coloana spre granita cu Ungaria amenintand ca daca nu li se va da de lucru vor cere azil si locuri de munca in tara vecina.

Rafinaria Petrolsub Suplacu de Barcau a fost privatizata la sfarsitul anului 1995, pachetul majoritar de actiuni fiind detinut de trei firme membre ale holding-ului Eurocolumna (Euro House 2000" SRL, Eurotrading Chemicals si FertInvest, care au impreuna 51% din actiuni).

Produsele rafinariei erau comercializate exclusiv prin societatea Eurohouse, aceasta cumparand sub pretul de cost de la rafinarie si vindea mai departe cu adaosuri mari, fapt care ii permitea sa obtina un profit considerabil.

In luna iunie, capitalul social al Petrolsub a fost majorat de la 19 mld. lei la 470 mld. lei.

In prima zi dupa reluarea tranzactionarii actiunile Petrolsub au fost tranzactionate intre 406 si 410 lei/actiune.

Ultima tranzactie s-a incheiat la 406 lei/actiune, in scadere cu 5,36% fata de ultima zi de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO