Companii

Petrom tripleaza capitalizarea bursei si iese pe pietele externe

03.09.2001, 00:00 20



Incepand de astazi, peste 815.000 din actiunile celei mai mari companii din Romania, Petrom, reprezentand 6,774% din capitalul social, adica 2.655 miliarde de lei, vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Am dat dreptul actionarilor privati sa dispuna de actiunile lor", a declarat Ioan Popa, directorul general al Petrom. Actionarul majoritar la SNP este Ministerul Industriei si Resurselor (MIR), cu 93,2% din actiuni, capitalul social al Petrom ridicandu-se la valoarea totala de 39.201 miliarde lei.

Listarea actiunilor Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom la BVB va aduce o triplare a capitalizarii bursiere, de la 723 milioane in prezent, pana la circa doua miliarde de dolari, spune Stere Farmache, directorul general al BVB.

El estimeaza astfel valoarea de piata a celor 815.434 actiuni la 1,3 miliarde de lei. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 lei.

Stere Farmache a mai spus ca ambitia BVB pentru 2001 este cresterea capitalizarii bursiere pana la echivalentul a 5% din Produsul Intern Brut.

"Aceasta ar fi posibil cu listarea Petrom si a altor societati pe care le asteptam", a declarat directorul general al bursei. Listarea actiunilor Petrom a fost pregatita de societatile de brokeraj ING Barings Securities si Global Valori Mobiliare.

SNP Petrom a incheiat primul semestru al anului cu un profit brut de 980 miliarde lei, mai scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ioan Popa, directorul general al Petrom explica declinul prin faptul ca societatea a suportat din fonduri proprii o parte a cresterii taxelor si impozitelor asupra produselor petroliere.

"Daca ne-am fi ghidat dupa cotatiile internationale ale titeiului, am fi obtinut un profit cu 500-600 de miliarde de lei mai mare, dar efectele asupra populatiei ar fi fost mult mai mari", a spus Popa. Directorul general al SNP a precizat ca "va trebui sa tinem cont de faptul ca suntem o societate de stat", pana Petrom va fi privatizata.

Un alt motiv pentru diminuarea profitului a fost dublarea valorii amortismentelor, prin majorarea, de la circa 18.000 de miliarde, la peste 39.000 de miliarde de lei, a capitalului social al SNP. "Amortismentul s-a dublat, dar noi nu l-am introdus in pretul produselor noastre", a adaugat Popa.



Primele euroobligatiuni Petrom negarantate

Listarea actiunilor Petrom la BVB coincide cu ultima faza a pregatirilor pentru lansarea primei emisiuni de euroobligatiuni negarantate de stat realizata de o companie romaneasca. Valoarea emisiunii este de circa 150 milioane de euro, iar operatiunea este coordonata de un consortiu format din bancile olandeze ING Barings si ABN Amro Bank.

Reprezentanti ai acestora si ai Petrom incep astazi un tur al principalelor centre financiare europene pentru prezentarea prospectului de emisiune si gasirea de potentiali investitori.

"Vindem titluri emise de o societate de stat. Investitorii carora ne adresam sunt suficient de sofisticati, cel mai probabil investitori institutionali, care stiu ce inseamna o astfel de societate", a declarat Misu Negritoiu, directorul general adjunct al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

Banca de investitii ABN Amro nu a fost reprezentata la conferinta de presa de anuntare oficiala a emisiunii de euroobligatiuni. Oficialul ING a spus ca tranzactia ar putea fi incheiata pana la sfarsitul lunii. De asemenea, el a afirmat ca este prematur sa se pronunte asupra dobanzii la care SNP va reusi sa se imprumute. Maturitatea emisiunii va fi stabilita intre trei si cinci ani.

Petrom a obtinut deja aprobarea pentru listarea euroobligatiunilor la Luxembourg Stock Exchange.

Agentiile de rating Fitch IBCA si Moody's au anuntat ca ratingurile pentru emisiunea de euroobligatiuni a Petrom sunt "B", respectiv "B3", aceleasi cu ratingurile de tara atribuit de cele doua agentii Romaniei.

Emisiunea ar fi trebuit lansata in cea de-a doua parte a lunii iulie, insa criza din Argentina a determinat amanarea iesirii pe pietele financiare.

Peste 80% din banii care vor fi obtinuti din euroobligatiuni vor fi destinati investitiilor pe care societatea si le-a propus in sectorul de rafinare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO