Companii

Petromidia: tinicheaua financiara inca trage in jos profitul operational

14.05.2004, 00:00 10

Rompetrol Rafinare (Petromidia), cea mai importanta divizie a grupului Rompetrol a incheiat primul trimestru cu o pierdere de 254 miliarde de lei (7,7 milioane de dolari) de aproape trei ori mai mare fata de pierderea inregistrata in perioada similara a anului trecut, cand compania inregistra un rezultat negativ de 81 miliarde de lei (2,5 milioane de dolari).Pierderea este cauzata  in special de activitatea financiara a companiei. Din punct de vedere operational, Petromidia a inregistrat un reviriment usor comparativ cu anul trecut, obtinand un profit de 22,5 miliarde de lei (0,7 milioane de dolari), fata de o pierdere de 53,5 miliarde de lei  (1,6 milioane de dolari) in primul trimestru al anului trecut.
Profitul operational inainte de amortizare (EBITDA) s-a ridicat la 380 miliarde de lei (11,5 milioane de dolari), cu un milion de dolari peste prevederile din bugetul companiei pe primele trei luni. Cifra de afaceri a Petromidia a fost insa sub nivelul celei din bugetul de venituri si cheltuieli, ridicandu-se la 9.422 miliarde de lei (285,5 milioane de dolari), fata de 345,8 milioane de dolari cat prevedea bugetul pentru aceasta perioada. Comparativ cu anul anterior, vanzarile companiei au tinut pasul cu inflatia inregistrand o crestere de 12,6% in lei. Bugetul companiei prevede ca rafinaria sa treca pe profit din aceasta luna, urmand sa incheie intregul an cu un profit de 3 milioane de dolari.Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, nu a putut fi contactat pentru a comenta rezultatele financiare ale primului trimestru.Petromidia inregistreaza o marja redusa a profitului din activitatea de rafinare din cauza preturilor reduse ale produselor petroliere de pe piata. Lucrurile s-ar putea schimba insa odata cu privatizarea companiei petroliere de stat, Petrom, care va duce la liberalizarea pietei produselor petroliere.
Potrivit oficialilor grupului, prioritare pentru acest an raman la Petromidia proiectele de modernizare, consolidarea afacerii si cele pentru protectia mediului. Aceste planuri urmaresc, in principal, ameliorarea calitatii produselor conform cerintelor europene la zi, cresterea capacitatii de utilizare a rafinariei de la 3,5 milioane la 4 milioane tone de titei anual si scaderea costurilor de productie de la 22 dolari la 18 dolari pe tona. Valoarea investitiilor din acest an va fi de aproximativ 100 milioane de dolari, care vor fi axate in special pentru dezvoltarea activitatilor industriale de pe platforma Midia Navodari. In primul trimestru la Petromidia mai lucrau 1.500 de salariati, fata de 2.100 cu un an in urma.
Petromidia a incheiat anul trecut cu o pierdere de 10.888 miliarde de lei conform standandardelor romanesti de contabilitate (RAS), dar un profit net de 2.655 miliarde de lei pe standardele internationale de contabiliate (IAS). Diferenta dintre RAS si IAS s-a datorat modului diferit de inregistrare a obligatiunuilor convertibile in actiuni in care au fost transformate datoriile istorice ale rafinariei. Pe primul trimestru al anulului diferentele dintre RAS si IAS sunt mai reduse, contabilitatea IAS indicand o pierdere mai mica cu un milion de dolari fata de cea de pe RAS.
Actiunile Petromidia au intrat la tranzactionare la Bursa de Valori la mijlocul lunii trecute, unde au inregistrat tranzactii in care s-au transferat peste 20% din actiuni. Rompetrol Bucuresti, o alta companie a grupului Rompetrol a vandut pachete de actiuni Petromidia reprezentand aproximativ 8% din capitalul companiei, ajungand sa mai detina circa 11% din Petromidia, iar SIF Transilvania a vandut pachete reprezentand aproximativ 2% din capital, detinerea scazand pana la 7,5%. Cel mai important actionar al companiei este Rompetrol Group NV, care controleaza 64% din actiuni. Rompetrol Group este controlata in proportie de 74,9% de omul de afaceri roman Dinu Patriciu, impreuna cu Philip Stephenson, restul actiunilor fiind detinut de grupul austriac OMV. Austriecii de la OMV sunt cotati in prezent ca favoriti in cursa pentru castigarea contractului de privatizare a Petrom.
Actiunile Rompetrol Rafinare au urcat la Bursa de la un minim de 116 lei/actiune inregistrat in prima zi de tranzactionare pana la 740 lei/actiune. Ultimele tranzactii cu actiunile companiei s-au realizat pe o tendinta usor descerndenta. Ultima operatiune de ieri s-a realizat la 668 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 352 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO