Companii

Petrotub a ramas pe pierderi, dar si le-a micsorat

29.10.2004, 00:00 19

Producatorul de tuburi Ispat Petrotub Roman a continuat sa-si reduca pierderile si pe parcursul celui de-al treilea trimestru, la sfarsitul primelor noua luni ale anului compania inregistrand o pierdere de 48,1 miliarde de lei (1,1 milioane de euro), in scadere in lei cu peste 85% fata de pierderea aferenta primelor trei trimestre ale anului precedent.
De altfel, din activitatea de exploatare, Petrotub a obtinut un profit de 12,9 miliarde de lei (aproximativ 317.000 euro) comparativ cu pierderea de 269,8 miliarde de lei (7,3 milioane de euro) din primele noua luni ale anului trecut.
 De la inceputul anului, compania a realizat o cifra de afaceri  de 3.546 miliarde de lei (87 milioane de euro), in crestere in lei cu 43,2% comparativ cu vanzarile din primele trei trimestre din 2003.
Vanzarile Petrotub au crescut de altfel si in primul semestru al anului, reprezentantii companiei punand la acea data obtinerea de rezultate mai bune pe seama intensificarii activitatii. Siderurgia romaneasca, per ansamblu,  a beneficiat de pe urma cresterii cererii la nivel mondial, determinata, mai ales, de cresterea economica a statelor asiatice.
Actionarul majoritar al societatii este LNM Holdings N.V.cu o participatie de 69,7%, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Moldova, care detine  17,4% din actiuni. LNM Holdings urmeaza sa fie achizitionata de  Ispat International, ambele entitati apartinand grupului anglo - indian LNM, ulterior Ispat International va fuziona cu producatorul american de otel International Steel Grup, formand astfel  cea mai mare entitate de pe piata mondiala a otelului - Mittal Steel.  LNM Holdings mai detine in Romania combinatul siderurgic Sidex Galati si societatile Tepro Iasi si Siderurgica Hunedoara.
Actiunile Petrotub sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 26.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei, la acest pret, este de 9,1 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO