Companii

Petrov, Carpatair: Urmarim extinderea in regiune si o crestere de 15%-20% anual

Petrov, Carpatair: Urmarim extinderea in regiune si o crestere de 15%-20% anual

Nicolae Petrov, presedintele Carpatair, spune ca prezenta unor nume grele in actionariat (Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, sau Moritz Suter, fondatorul Crossair) a contribuit la dezvoltarea afacerii

09.06.2008, 20:07 43

Compania aeriana Carpatair, infiintata de omul de afaceri Nicolae Petrov, si-a bugetat pentru urmatoarea perioada o crestere de 15%-20% a veniturilor anuale, bazata pe extinderea in Europa de Sud-Est.
"Ne vom extinde la nivel regional, pe piete deja cheie pentru noi, precum Ucraina. Nu avem un plan concret in ceea ce priveste noi curse, insa anul acesta ne-am intarit prezenta pe Ucraina si Grecia. Ne vom continua cresterea, chiar daca nu la un nivel atat de ridicat ca in ultimii ani, avand in vedere ca pornim de la un alt nivel", a spus Nicolae Petrov, presedinte si CEO al Carpatair.
Carpatair a incheiat anul trecut cu afaceri de 82,8 mil. euro, vizand pentru anul acesta o crestere de 30% in dolari. Astfel, compania se va apropia in acest an de un rulaj de 100 mil. euro. Totodata, profitul companiei a fost aproape dublu anul trecut comparativ cu 2006, ajungand la circa 800.000 euro.
"Intr-adevar industria aeriana va suferi o pierdere ca urmare a pretului petrolului. Noi insa ne-am bugetat profit si in acest an, iar daca pretul petrolului nu mai creste esential, cu siguranta vom fi pe plus", a spus Petrov. La costurile in crestere cu petrolul se adauga si forta de munca. "Bugetul de salarii a crescut cu 25%", a adaugat Petrov.
Pe langa veniturile din operarea de zboruri, compania isi asigura circa 10% din afaceri din inchirierea de aeronave catre alti operatori aerieni si circa 5% din chartere. Si alte companii de pe piata, precum TAROM sau Blue Air, au venituri din activitatea de chartere.
Carpatair are hub-ul la Timisoara, de unde opereaza majoritatea curselor sale. Pe langa zborurile cu plecare internationala de la Timisoara catre destinatii din Italia, Ucraina, Grecia sau Germania, compania opereaza si zboruri interne. Anul acesta compania si-a dublat numarul de rute interne cu noile zboruri din Bacau, Cluj, Sibiu, Oradea si Satu Mare catre si dinspre Timisoara. Extinderea pe cursele interne va creste ponderea acestora in totalul traficului de la 8% anul trecut la 15% in acest an, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei.
Anul acesta compania a introdus ruta Timisoara - Odesa si si-a intarit prezenta si in Grecia prin cresterea numarului de zboruri spre Atena. Carpatair opereaza cele mai multe curse catre Italia, unde a bifat noua orase, urmata de Germania, cu patru destinatii. In afara de noile zboruri cu plecare din Timisoara, compania a adaugat si un zbor direct Bucuresti-Kiev. "Momentan ne gandim la alte destinatii tot cu plecare din Timisoara, iar din septembrie vom incepe operarea de zboruri catre Viena. Nu excludem si alte zboruri internationale cu plecare din Bucuresti."
Compania Carpatair a fost infiintata acum noua ani, iar in actionariat au intrat la scurt timp oameni de afaceri importanti din mediul de business international printre care Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, sau Moritz Suter, fondatorul Crossair. "Ca urmare a acestui actionariat puternic am avut liniste si am putut dezvolta compania", a spus Petrov, care detine si compania Moldavian Airlines. "Practic atat Moldovian Airlines, cat si Carpatair au acelasi actionariat si acelasi director. S-ar putea ca aceste doua companii sa fuzioneze la un moment dat, dar ar fi numai o formalitate avand in vedere asemanarile dintre ele", a spus Petrov. Impreuna, Carpatair si Moldavian Airlines au rulat anult trecut 150 de milioane de dolari. Petrov, de profesie pilot, intentioneaza sa isi concentreze in continuare investitiile in sectorul aerian, urmand sa puna bazele unei scoli de piloti.


Un comandant de nava castiga 4.000 euro
Salariile din industria aeriana sunt printre cele mai ridicate din Romania, dupa cele din industria bancara, un comandant de nava incasand lunar peste 4.000 de euro, potrivit reprezentantilor din industria aeriana. "In momentul de fata Carpatair are 50% piloti romani si 50% piloti straini. Pentru a pastra personalul am ridicat salariile la nivelul celor din Europa. Un comandant castiga din salariu si ore de zbor peste 4.000 de euro", a spus Nicolae Petrov, presedintele Carpatair. Si Gheorghe Racaru, directorul celei mai mari companii low-cost din Romania, Blue Air, spune ca salariul mediu al unui pilot se duce inspre 3.000 de euro, in timp ce salariul unui comandant este in jurul a 4.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO