Companii

Piata auto - primele raportari: minus 20%

11.11.2008, 14:34 9

Vanzarile de autovehicule au scazut pe piata locala la nivelul lunii octombrie cu aproximativ 30%, potrivit datelor preliminare ale Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, citate de Automobile Dacia. Astfel, vanzarile de autovehicule la nivelul lunii octombrie au atins nivelul de aproximativ 23.526 de autovehicule, cu aproape 20% mai mic decat in luna septembrie.

Scaderea importurilor este pusa de jucatorii din piata in special pe seama importurilor second-hand, care au ajuns in primele noua luni ale acestui an la 43% din piata totala, fata de 27% din totalul vanzarilor de vehicule noi in aceeasi perioada din 2007.
 
Mercedes-Benz, prima scadere din acest an
 
Mercedes-Benz Romania, importatorul marcilor grupurilor Daimler si Chrysler pe piata locala, a inregistrat o crestere de aproape 28% a vanzarilor in primele zece luni, la aproape 8.000 de masini, in timp ce in octombrie scaderea a fost de 19%, la 618 de autovehicule, fata de 766 in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit oficialilor companiei. Obiectivul companiei pentru anul in curs a fost reestimat la 10.000 de unitati, cu 1.000 de masini sub cel planificat la inceputul anului, fata de cele 7.957 de autovehicule comercializate in 2007.
In luna septembrie 12% dintre autoturismele Mercedes-Benz au fost finantate in leasing, procent care a crescut la 30% in octombrie, majorare observata si la nivelul vehiculelor comerciale de mare tonaj - de la 30% la 60% -, in timp ce automobilele Chrysler au fost finantate in proportie de 100% prin leasing in septembrie si 90% in octombrie.
Mercedes-Benz Romania va avea pana la finele anului un total de 21 de centre autorizate, fata de 13, de cate dispunea in 2007, planul de dezvoltare pentru 2009 fiind la fel de accelerat ca si cel din acest an, potrivit oficialilor companiei, care au subliniat faptul ca nu au fost realizate modificari bugetare pentru anul viitor, ci se prefera o atitudine "prudenta".
 
 
AutoItalia, minus 20% in octombrie
 
AutoItalia, reprezentantul pe piata locala a marcilor Grupului Fiat si SsangYong, a inregistrat in primele zece luni o crestere de 13% a vanzarilor, la un total de 14.699 de autovehicule, in conditiile in care la nivelul lunii octombrie scaderea a fost de 20%, la 1.320 de autovehicule.
"Nu s-a observat o reorientare a clientilor in ultimele doua luni catre modele sau versiuni mai ieftine, mixul de masini comercializate fiind direct influentat de promotiile existente sau de programe de tipul celui de reinnoire a parcului auto", a declarat pentru ZF Herbert Stein, presedintele AutoItalia Group.
In primele zece luni ale anului aproximativ 36% dintre modelele Fiat, Alfa Romeo si Lancia au fost finantate prin leasing, in septembrie valoarea coborand la 29%, dar in octombrie a urcat la 36%, in conditiile in care in cadrul programului REMAT nu se accepta aceasta metoda de finantare.
Obiectivul de vanzari pentru AutoItalia este in prezent de 17.000 de unitati, care presupune o crestere de 10% fata de anul trecut, in conditiile in care la inceputul anului se estimau vanzari de 19.000 de autovehicule.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO