Companii

Care este piaţa care a crescut de 400 de ori în patru ani şi care nu dă semne de oprire? Prosumatorii ar putea ajunge la 2.500 MW în şapte ani, dar cum facem trecerea de la individ la comunităţi energetice? Aflaţi la ZF Power Summit, 27-29 februarie

Care este piaţa care a crescut de 400 de ori în patru...

Autor: Roxana Petrescu

01.02.2024, 09:30 731

♦ Contrar tuturor aşteptărilor pentru un domeniu în care investiţiile în producţie au la coadă multe zerouri, prosumatorul a devenit vedeta segmentului energetic şi cel mai puternic investitor din domeniu ♦ Puterea celor mici a reuşit să facă ceea ce statul nu a mişcat în 30 de ani, astfel că în decembrie, anul trecut, clubul prosumatorilor a ajuns la 107.000 de membri, cu o capacitate instalată de 1.388 MW, potrivit datelor Transelectrica ♦ Dar toate acestea sunt investiţii individuale. Cum se va face traziţia la comunităţi energetice sau cum va ajunge panoul inlusiv pe blocurile de locuinţe? Aflaţi la ZF Power Summit 2024, 27-29 februarie.

Dacă la începutul anului 2020, România avea numai 271 de prosumatori, acest club exclusivist s-a transformat într-un jucător semnificativ în sectorul energetic local. Astfel, la finalul anului trecut, România avea peste 107.000 de prosumatori, cu o capacitate cumulată de 1.388 MW şi investiţii care se apropiau de 1,5 miliarde de euro. Până în 2030, acest segment va creşte, nu cu acelaşi ritm, estimările fiind ca la finalul anului 2030 România să aibă o capacitate instală în zona prosumatorilor de 2.500 MW.

„Autoproducerea de energie electrică a înregistrat o creştere notabilă în ultima perioadă, în special în anii 2022 şi 2023. Această creştere remarcabilă marchează angajamentul consumatorilor rezidenţiali şi al societăţilor comerciale de a-şi controla consumul de energie şi de a-şi reduce amprenta de carbon. Obiectivul principal este de a stimula în continuare dezvoltarea acestui trend prin încurajarea adoptării tehnologiilor de prosumator şi creşterea capacităţii instalate de producţie descentralizată de energie. Scopul ambiţios este atingerea unei ţinte de 2,5 GW capacitate totală instalată a prosumatorilor în 2030. Această tranziţie către un sistem energetic distribuit va permite consu­matorilor să-şi reducă costurile energetice şi să producă energie curată şi sustenabilă“, se arată în varianta actualizată a PNIESC (Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice), disponibil pe site-ul Ministerului Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO