♦ ZF Power Summit, cel mai important eveniment conceput de Ziarul Financiar şi dedicat în exclusivitate pieţei de energie, ajunge anul acesta la cea de-a 13-a ediţie şi se va desfăşura în Bucureşti, în perioada 27-29 februarie.
Pornit ca un eveniment axat pe piaţa locală, în ultimii ani, marcaţi de evenimente istorice, ZF Power Summit a înţeles importanţa dialogului şi s-a conectat la tendinţele regionale şi globale. Mai departe, înţelegerea contextului dincolo de graniţe este unul dintre cei mai importanţi factori de succes pe calea atingerii statutului de hub energetic pe care şi-l doreşte România. În 2024, ZF Power Summit îşi consolidează rolul de agregator de informatii şi generator de dezbateri, pornind de la acelaşi crez: doar aducându-i la masa discuţiilor pe cei mai buni specialişti din domeniu se pot livra idei relevante. Astfel, tema pentru anul acesta este una comună, pe deplin europeană, la care nu doar România trebuie să răspundă, ci toate statele angajate pe acest drum complex al tranziţiei energetice: Acum pentru 2030: cum accelerăm în siguranţă şi accesibil pe calea tranziţiei energetice în vremuri incerte?
Sebastian Burduja, ministrul energiei, George-Sergiu Niculescu, preşedintele ANRE, Giles Dickson, CEO WindEurope, Nicolas Richard, CEO ENGIE România, Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica, Ondrej Safar, CEO CEZ România, Dan Ştefănică, Head of EU Projects, European Heat Pump Association AISBL, Alexandru Chiriţă, CEO Electrica, Doru Voicu, director strategie Renovatio, Ştefan Vuza, preşedinte Chimcomplex, Ştefan Gadola, preşedinte EnergoBit şi mulţi alţii deja au confirmat prezenţa, vor urma mulţi alţii.
2030 este mâine. Progresele facute pe calea tranziţiei energetice sunt încă modeste. Întrebarea este aceeaşi pentru toţi: cum mergem împreună spre atingerea unui obiectiv energetic comun? Aflaţi răspunsurile la ZF Power Summit 2024. Trei zile. Totul despre energie.
Fiecare zi din ediţia de anul acesta a ZF Power Summit va avea o temă centrală.
Astfel, pe 27 februarie vom dezbate cele mai importante teme legate de tranziţia energetică, pornind de la relansarea investiţiilor, securitatea energetică şi rolul Mării Negre şi noul model de piaţă spre care se îndreaptă sectorul energetic după şocurile ultimilor ani.
Cea de-a doua zi, 28 februarie, este dedicată energiei verzi, integrării acesteia, provocărilor pe zona de finanţare, prosumatorilor, dar şi tehnologiilor noi cum este cazul hidrogenului.
Cea de-a treia zi a ZF Power Summit, 29 februarie, este dedicată economiei locale şi a felului în care tranziţia energetică poate aduce bani în România, dar şi provocărilor pe calea electrificării economiilor.
După ani de pandemie şi războaie care lovesc în ideea de predictibilitate, felul în care economiile europene, inclusiv România, vor atinge ţintele de decarbonizare setate pentru anul 2030 este mai complex ca niciodată. Direcţia este stabilită, dar provocările sunt tot mai mari, pornind de la tehnolgiile necesare, banii pentru susţinerea lor, oamenii pentru implementarea proiectelor până la consumatorii care au nevoie de economii stabile şi de venituri suficient de mari pentru a acoperi facturile economiei verzi.