Companii

Piaţa farma a crescut cu 19%. „Surprinzător“, spun analiştii

Piaţa farma a crescut cu 19%. „Surprinzător“, spun analiştii

Autor: Ioana David

02.02.2011, 23:56 152

În aprilie, Ministerul Sănătăţii a actualizat preţurilemedicamentelor care se eliberează pe bază de prescripţie, adică apermis majorarea acestora cu 6%, măsură care a tras în sus piaţa demedicamente Astfel, odată cu majorarea din trimestrul doi, piaţa aatins atunci un nivel record de creştere de 35%, pentru ca apoi săpiardă din viteză, iar în trimestrul patru, să ajungă la un plus denumai 4,4 în lei (3,8% în euro).

Rezultatele cu privire la piaţa de medicamente apar la scurttimp după ce date similare au fost publicate pe piaţa asigurărilorşi cea auto, ambele fiind pe scădere. În ultimii ani, piaţafarmaceutică a fost una dintre puţinele industrii din România careau rămas imune la criză în pofida contracţiei din alte domenii.

"Creşterea anuală a fost surprinzătoare pentru 2010, mai ales înraport cu evoluţia altor industrii din România, dar aceasta sedatorează performanţei primului semestru", a spus Petru Crăciun,directorul general al Cegedim România. Compania de cercetare a avutanul trecut venituri de 5,7 mil. euro şi 70 de angajaţi.

Dacă pe de o parte, valoarea pieţei a crescut, în volum aexistat o scădere de 0,2%. Cegedim menţionează că exportul paralel,adică medicamentele care sunt preluate de anumiţi jucători şirevândute în alte ţări, este în creştere. Anterior companiaestimase exporturile paralele la 15% din piaţă.

La începutul anului, şeful Cegedim estima că în 2010 piaţava continua să scadă în euro cu circa 2-3%, în timp ce volumul arfi putut să scadă la 10%.

"Prognoza noastră anterioară de creştere anuală a fost depăşitădatorită creditării practicate de majoritatea companiilorproducătoare (care au livrat marfă cu termenele de plată de peste200 de zile - n.red.), însă performanţa semestrului doi confirmăapariţia unui nou punct de inflexiune (în trecut piaţa demedicamente a fluctuat puternic de la un trimestru la altul -n.red.) cauzat în primul rând de sprijinul public redus şitermenele de plată foarte lungi", a mai spus Crăciun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO