Companii

Piaţa farma a întrecut aşteptările anul trecut

Autor: Ioana David

02.02.2011, 23:40 29

Piaţa locală de medicamente a înregistrat anul trecut o creşterede 18,7% în lei (19,6% în euro), potrivit firmei de cercetare şianaliză Cegedim, peste estimările iniţiale atât ale firmei, cât şiale jucătorilor. În urmă cu un an, cei mai optimişti managerivorbeau de o creştere modestă de până în 10% în lei.

"Creşterea anuală a fost surprinzătoare pentru 2010, mai ales înraport cu evoluţia altor industrii", a spus Petru Crăciun,directorul general al Cegedim România.

După vânzările de maşini noi şi piaţa asigurărilor, singurelepublicate până acum şi care au fost pe scădere, piaţa demedicamente confirmă faptul că este rezistentă la criză.

Dacă pe de o parte valoarea pieţei farmaceutice a scăzut, pe dealtă parte volumele vândute au fost mai mici. Crăciun afirmă căaceasta se datorează unui cumul de factori determinat atât demajorarea preţurilor la produsele cu prescripţie anul trecut, darşi de ieşirea de pe piaţă sau scăderea vânzărilor la unele produsemai ieftine, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a stabilitpreţuri la un nivel minim european.

Rezultatele anunţate de Cegedim sunt în linie cu cele ale uneialte firme din domeniu, IMS Health, care a indicat o creştere la 11luni din 2010 de 17% în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO