Companii

Piaţa locală de bunuri de folosinţă îndelungată în scădere cu 11% în T3 la 305 milioane de euro

Piaţa locală de bunuri de folosinţă îndelungată în scădere cu 11% în T3 la 305 milioane de euro

Autor: Magraon Andreea

15.11.2010, 11:35 17

Piaţa locală a bunurilor de folosinţă îndelungată a fost în altreilea trimestru de 305 milioane de euro, în scădere cu 11%comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când a fost de 343milioane de euro, potrivit unui raport al companiei de cercetareGfk.

Sectorul IT a scăzut cu 8,4% faţă de T3 2009, de aceeaşiperioadă a anului 2009, piaţa de IT ajungând la 79 de milioane euro" Notebook-urile, care reprezintă două treimi din acest sector, auînregistrat o performanţă pozitivă. Pe de altă parte,calculatoarele desktop şi monitoarele au înregistrat o scăderecomparativ cu anul trecut. Programul guvernamental Euro200 aîncurajat consumatorul să se concentreze asupra produselor IT, maiales în timpul vacanţei de vară, dar efectele negative alecreşterii TVA au însemnat că vânzările au fost mai mici decât ar fifost de aşteptat", potrivit GfK.

De asemenea, piaţa românească a electrocasnicelor mici a scăzutcu 3,8% în primele nouă luni ale anului, iar în trimestrul trei aavut o valoare de 19 milioane de euro. "Pe baza creşterii cereriipe piaţă, produse cum ar fi fiarele de călcat, categoria aparatelorelectrice de ras şi de epilat şi aspiratoarele au atins în T3 2010cea mai mare valoare a anului, dar au fost încă sub valoarea din T32009. În schimb, vânzările de aparate de tuns şi aparate depreparare a băuturilor calde au fost mai mari decât în trimestrulsimilar al anului trecut. Evoluţia pozitivă a pieţei aparatelor depreparare a băuturilor calde se datorează în specialexpresoarelor", se arată în raportul Gfk.

În ceea ce priveşte piaţa de telecomunicaţii, aceasta a avut oscădere de 32,8%, ajungând la o valoare de 41 de milioane de euroîn T3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO