Companii

Piata Rasdaq: statistic, de 16 ori mai transparenta

17.07.2003, 00:00 23

Companiile listate la Bursa Electronica RASDAQ au devenit in in ultimul an de 16 ori mai transparente. Cel putin asa indica statistica numarului de comunicate trimise de companiile listate catre brokeri. Luna trecuta acestea au trimis peste 325 de comunicate, fata de doar 20 in luna iunie a anului trecut. Maximul, peste 700 de raportari, a fost atins in luna martie, datorita publicarii rezultatelor financiare pe anul 2002.
Singurele instrumente de care dispun pietele organizate pentu a convinge companiile sa dezvaluie investitorilor mai multe aspecte din activitatea lor sunt suspendarea de la tranzactionare sau retrograderea la o categorie inferioara.
Astfel de masuri ii afecteaza insa mai mult pe investitori, care nu isi mai pot vinde actiunile fie pentru ca actiunile sunt suspendate, fie pentru ca nu gasesc investitori. Oficialii pietei RASDAQ au gasit insa o alta solutie. “Am incercat sa devenim parteneri ai societatilor listate in privinta standardelor de transparenta. Cele mai multe dintre societati au raspuns favorabil initiativelor noastre,” spune Anca Dumitru, directorul RASDAQ.
Cresterea transparentei societatilor listete ar putea contibui la dezvoltarea pietei. Multi dintre brokeri spuneau pana acum ca pe piata RASDAQ investitorii nu prea stiu ce vand sau cumpara. Lipsa informatiilor despre activitatea companiilor facea dificila orice decizie de investitie. Cu toate ca situatia s-a imbunatatit, numarul raportarilor trimise de societati listate ramane in continuare redus. Din cele peste 4.500 de companii listate pe piata peste jumatate nu au timis in ultimul an nici macar un comunicat catre investitori.
Bursa Electronica RASDAQ isi propune pentru urmatorii ani o standardizare a raportarilor companiilor si transmiterea acestora pe cale electronica. Este vorba de un program informatic folosit deja pe pietele americane, care ar urma sa fie adaptat la necesitatile pietei romanesti. Rapoartele timise de societati ar putea ajunge astfel direct pe ecranele brokerilor, care ar putea analiza astfel, mai rapid situatiile financiare ale acestora.
“Lucram de catva timp la acest proiect, care ar putea fi implementat cel mai devreme la anul viitor,” a declarat Dumitru.  Ea a mai adaugat ca eforturile pietei de crestere a strandardelor de transparenta se indreapta in special catre societatile listate la cele doua categorii ale piete.
Listarea companiilor pe categorii si suspendarea de la tranzactionare a sute de societati fac parte din-tr-un program de restructurare a pietei inceput in urma cu doi ani.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO