Companii

Pierdere de 1,2 mil. euro pentru Laminorul Braila

13.12.2004, 00:00 13

Producatorul de metale feroase Laminorul Braila a inregistrat in primul semestru o pierdere de 1,2 milioane de euro, in crestere cu 14% comparativ cu pierderea raportata in perioada similara a anului precedent.
Cifra de afaceri a companiei a inregistrat o scadere de 61%, atingand la sfarsitul lunii iunie valoarea de 1,3 milioane de euro.
Scaderea cifrei de afaceri s-a datorat pe de o parte realizarii productiei sub nivelul capacitatilor existente, iar pe de alta parte  sistemului de lucru in procesare. Volumul vanzarilor nete realizate de companie in semestrul intai a fost aproximativ egal cu cel realizat in primele sase luni din 2003, dar sub aspect valoric, cifra de afaceri a fost mai redusa tocmai datorita faptului ca productia a fost realizata in cea mai mare parte in regim de procesare. Acest sistem de lucru este oarecum similar sistemului lohn, societatea folosind materiile prime de la client, pe care le prelucreaza, iar veniturile obtinute de pe urma vanzarii productiei sunt reprezentate de valoarea adaugata pe care compania o aduce efectiv la produsele respective.
Datorita acestui sistem de lucru, cheltuielile cu materiile prime ale companiei au inregistrat o scadere de 87%, atingand 195.000 euro la finalul primului semestru.
Societatea avea dupa primul semestru datorii pe termen scurt de 5,6 milioane de euro, in scadere cu 7% fata de datoriile aferente aceleiasi perioade din 2003. Cea mai mare parte a datoriilor fata de furnizori este reprezentata de datoria fata de Ispat Sidex Galati, reprezentand materie prima achizitionata.
Laminorul a reintrat luna trecuta in proprietatea statului, dupa ce grupul international Tenaris a cesionat gratuit  pachetul de actiuni detinut in cadrul companiei in favoarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a ajuns sa detina astfel 69,9% din actiunile Laminorul.
La sfarsitul lunii trecute, AVAS a fost imputernicita de catre Guvern sa acorde societatii Laminorul  un imprumut rambursabil, in limita sumei de 2,3 milioane de euro, potrivit unei ordonante de urgenta privind unele masuri pentru relansarea economica a societatii.
Imprumutul are un termen cu  de rambursare de trei ani si o perioada de gratie  de 12 luni atat pentru rata de capital, cat si pentru dobinda.
Actiunile Laminorul sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 5.500 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 2 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO