Companii

Piritex a intrat în insolvenţă

Piritex a intrat în insolvenţă

Petrică Uşurelu, proprietarul Piritex

Autor: Cristina Rosca

30.04.2012, 00:05 4247

Importatorul şi distribuitorul de materiale de amenajări interioare Piritex din Prahova, controlat de omul de afaceri român Petrică Uşurelu, a intrat în insolvenţă la pro­pria cerere, potrivit datelor de pe site-ul Tribu­na­lu­lui Prahova. Casa de Insolvenţă Transil­vania (CITR) a fost numită ad­mi­nistrator judiciar.

"Reorganizarea judiciară în pro­ce­dura insol­venţei este o pro­vocare atât pentru mana­ge­mentul companiei, cât şi pentru adminis­tra­torul judiciar. Piritex este unul dintre principalii jucători pe segmentul materialelor pentru amenajări interioare, iar în pe­rioada următoare vom analiza cele mai bune soluţii pentru a menţine avan­tajele pe care firma le are faţă de con­curenţi şi pe care aceasta le oferă clien­ţilor", a declarat Rudolf Vizental, mana­ging partner al CITR. Reprezen­tanţii CITR nu au anunţat valoarea datoriilor şi nici creditorii Piritex.
La finele anului 2010 compania avea datorii totale de 183 mil. lei (43,6 mil. euro), mai mari decât cifra de afaceri, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Compania deţinută de Petrică Uşurelu a obţinut în 2010, ultimul an pentru care există informaţii finan­ciare, afaceri de 146 mil. lei (34,7 mil. euro), aproape la jumătate faţă de 2008. Cifra de afaceri a Piritex a intrat pe un trend descendent în 2009, când afacerile au scăzut în lei cu peste 25% de la 270 mil. lei (73 mil. euro). Declinul este chiar mai mare în euro în condiţiile în care leul a pierdut teren în faţa monedei unice. Începând cu 2009 consu­mul a intrat la rândul său pe o pantă descen­dentă care s-a menţinut până în 2011, declinul cumulat din ultimii trei ani apropiindu-se de 20%.
În acest context, Piritex a renunţat la peste 450 de angajaţi din 2008 până la finele lui 2010. Astfel, dacă la finele ultimului an de boom compania lui Petrică Uşurelu număra 652 de angajaţi, la finele lui 2010 mai rămăseseră doar 195. Pentru 2011 şi respectiv 2012 nu există informaţii.
La începutul anului 2010, în utimul interviu acordat de Uşurelu pentru ZF, el spunea că reducerea volumului de vânzări a necesitat şi implementarea unui program de reducere a costurilor, fiind închise magazine şi depozite de marfă. El spunea atunci că situaţia economică şi măsurile adoptate de companiei au determinat disponibilizarea a mai mult de 300 de angajaţi.
Omul de afaceri prahovean este de asemenea implicat în alte businessuri. El a dezvoltat împreună cu grupul belgian Alinso parcul de afaceri West Park din Ploieşti. În prezent circa o treime din suprafaţa West Park, echivalentul a 80 ha, este ocupată sau în curs de predare către clienţi, iar viitorul sună optimist, în condiţiile în care reprezentanţii Alinso spun că există o serie de companii interesate să vină în parcul de la Ploieşti.
Compania Piritex, prezentă pe piaţa din România din 1994, distribuie mochetă, covoare, linoleum, parchet, adezivi şi accesorii.
Piaţa covoarelor, una dintre pieţele pe care activează compania lui Petrică Uşurelu, a fost printre cele mai afectate de contextul economic din ultimii ani şi de concurenţa care s-a dat puternic pe preţ.
Covoarele produse în România erau cunoscute în toată lumea înainte de anii '90, când o mare parte a vânzărilor se realizau la export. Astăzi cei mai mari doi producători (Incov Alba Iulia şi Covtex) au trecut prin procedura insolvenţei, şi în condiţiile în care clienţii mari, fie ei străini sau români, au propriile lor probleme, românii de rând au rămas singura soluţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO