Companii

Plimob, 5 mil. euro intr-o fabrica de mobila pentru Ikea

15.06.2007, 19:24 221

Compania Plimob, producator de scaune si mic mobilier pentru grupul suedez Ikea, va investi pana anul viitor in aprilie aproximativ 5 milioane de euro in achizitia si modernizarea unei noi fabrici in Sighetu Marmatiei. Imobilul are o suprafata de 15.000 de metri patrati si inainte avea ca destinatie tot productia de mobilier.
"Prin achizitia acestei noi facilitati de productie vom ajunge sa detinem 5 fabrici in zona. Modernizarea noii locatii se va realiza treptat in urmatorii cinci ani", a declarat pentru ZF Transilvania, Vasile Godja, manager general Plimob. Potrivit acestuia, in urma investitiei in noua fabrica, facilitatile de productie vor creste pentru inceput cu aproximativ 20%, fata de valoarea actuala.
Conducerea Plimob estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, valoare reprezentand o usoara crestere fata de anul trecut cand acest indicator s-a cifrat la aproximativ 19,6 milioane de euro (70 mil. lei). "Exportul va genera aproximativ 99% din aceasta cifra de afaceri, iar colaborarea cu Ikea reprezinta 90% din totalul vanzarilor pe piata externa", a precizat Vasile Godja.
Acesta a mai spus ca dupa deschiderea magazinului Ikea din Bucuresti, produsele realizate de Plimob sunt disponibile si pe piata interna. Potrivit lui Godja, colaborarea cu magazinul din Capitala este de ordinul zecilor de mii de euro, si nu contribuie deocamdata in mod semnificativ la evolutia indicatorilor financiari sau la cresterea productiei.
Compania produce scaune clasice simple si tapitate, precum si scaune pliante si este furnizor Ikea de peste 10 ani, un alt client al Plimob fiind compania Anttila, din Finlanda. Principalele tari in care compania exporta produsele realizate in cele patru fabrici din Romania sunt Suedia, Anglia, Franta, Austria si Polonia.
In 2005, Plimob a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 15,7 milioane de euro, in crestere cu 7,5% fata de 2004 si a avut un buget de investitii de 1 milion de euro pentru dezvoltarea capacitatilor de productie.
"Investim anual aproximativ 1 milion de euro in extinderea si modernizarea capacitatilor de productie, iar acest trend va fi pastrat si in urmatorii ani", a mai spus managerul general al companiei.
Plimob a fost infiintata in 1990, prin separarea din cadrul fostului CPL Sighetu Marmatiei. Este o societate pe actiuni de tip "inchis", structura actionariatului impartindu-se intre managerul general Vasile Godja, care detine 46,66% din actiuni si alti actionari, persoane fizice, care detin 53,34% din capital.
Compania Plimob este in acest moment intre primii cinci furnizori ai Ikea de pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO