Companii

Polonezii de la Hortex n-ar face singuri sucuri de fructe in Romania

27.02.2003, 00:00 336

Producatorul de sucuri naturale polonez Hortex Holding SA nu este inca interesat de o investitie in Romania, a declarat pentru Ziarul Financiar directorul de investitii al companiei, Andrzej Karpiuk. Karpiuk a spus insa ca un parteneriat ci o firma romaneasca este posibil.  
Saptamana trecuta, presa poloneza a speculat ideea intrarii Hortex pe piata romaneasca. Intr-un articol publicat de saptamanalul Warszaw Business Journal se arata ca Hortex si-a propus extinderea in Europa de Est, tarile avute in vedere fiind Romania, Slovacia, Cehia si Slovenia. Scopul acestei extinderi ar fi obtinerea profitabilitatii in anul fiscal urmator, conform publicatiei poloneze.
"Compania noastra nu doreste sa inceapa nici o investitie in Romania deocamdata. Suntem interesati sa gasim o companie romaneasca buna cu care sa cooperam, insa fara ca noi sa facem vreo investitie substantiala," a spus Karpiuk.
Hortex este deja prezenta in Rusia, tarile Baltice si Ucraina. Reprezentantii companiei spuneau, cu acea ocazie, ca si-au propus expansiunea in Estul Europei, deoarece pe aceste piete este mai usor de intrat in acest moment.
Piata romaneasca are deja un producator polonez de sucuri naturale, compania La Festa International, filiala a firmei Maspex. La Festa produce, de asemenea, ciocolata instant si cappuccino. Compania importa si ceaiuri instant, cacao granulata, cacao pudra si crema pudra. De asemenea, compania este unic distribuitor al cafelei decofeinizate fabricate din cereale, Inka
Presedintele companiei Krzysztof Grabowski a declarat ca eventuala intrare a unuia din principalii sai competitori din Polonia nu reprezinta o amenintare.
"Am auzit de mai multe ori aceasta informatie privind intrarea lor in Romania, dar pana acum nu s-a materializat. Ei oricum se afla pe o panta descendenta in Polonia", a spus Grabowski.
Hortex a beneficiat recent de o finantare de 12 milioane de euro din partea bancii American Equity Partners Europe, care detine 92% din actiunile companiei.
In Polonia, potrivit unor studii realizate de compania de cercetare de de piata ACNielsen, furnizate de La Festa, Hortex are o cota pe piata sucurilor naturale de 11,6%, pe primul loc situandu-se Maspex, cu 31,4%, urmat de Sonda, cu 13,2%.
La Festa se afla in faza de finalizare a unei investitii de 20 milioane de euro, intr-o fabrica situata in judetul Prahova, la Valenii de Munte. La fabrica se produc sucurile Tedi si Duo Fruo, precum si ciocolata instant. Compania mai produce marcile de cappuccino La Festa la o alta fabrica pe care o are la Popesti-Leordeni, din 1997.
Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 23 milioane de euro, in crestere cu 43% fata de 2001.
Pe piata de cappuccino, La Festa concureaza cu Elite Romania, care, de la inceputul acestui an a lansat si ciocolata instant. Principalii sai concurenti pe piata sucurilor naturale compania sunt Coca-Cola, European Drinks si Parmalat. claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO