Companii

Polonezii de la Porta pot produce 1,2 milioane de usi pe an

28.02.2005, 00:00 166

Compania Porta KMI, cel mai mare producator de usi din Polonia, care a finalizat anul trecut o investitie de peste 8 milioane de euro intr-o fabrica de usi la Arad, ia in considerare extinderea capacitatii de productie, a spus Daniel Sipu, directorul de tara al companiei.


"In functie de rezultatele obtinute in perioada urmatoare, fabrica de la Arad isi poate extinde suprafata utila pana la 20.000 de metri patrati", a afirmat Sipu. Fabrica Porta de la Arad, care a inceput productia in luna decembrie a anului trecut, are o suprafata de 11.000 de metri patrati si o capacitate de 100.000 de usi pe luna. Fabrica are in prezent circa 100 de angajati, numarul acestora urmand sa fie majorat in curand pana la 300 de persoane.



Compania si-a fixat ca obiectiv atingerea unei cote de 40% pe piata romaneasca.



"Un obiectiv pe termen mediu al companiei este atingerea unei cote de piata de 40% in Romania. Totodata, urmarim extinderea retelei in toata Europa", a mai spus Sipu. Printre concurentii companiei Porta se numara firma ceha Kronodor si producatorul Pinum din Bucuresti.



Compania mama, Porta KMI Poland, a fost infiintata in 1992 si face parte din grupul polonez Komfort. Porta KMI, care exporta in mai multe tari europene, detine patru fabrici in Polonia si anul trecut a avut o cifra de afaceri de peste 60 de milioane de euro. Compania care are in jur de 1.000 de angajati si este prezenta pe mai multe piete din Europa printre care Germania, Franta, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Moldova, Grecia si Cipru. Porta KMI are in total cinci fabrici, dintre care patru in Polonia si una din Romania.



"Productia fabricii de la Arad se va livra in special in Romania, iar in functie de cerere in tarile invecinate - Bulgaria, Ungaria, fosta Iugoslavie, Cehia, Rusia si Ucraina. Produsele care nu se fabrica in Romania vor fi importate in continuare de la una din cele patru fabrici din Polonia", a mai spus Sipu.



Porta KMI activeaza pe piata romaneasca inca din 2002, cand a inceput sa vanda usi fabricate in Polonia prin distribuitorii locali. Cresterea vanzarilor a determinat compania sa investeasca si intr-o fabrica.



"Vanzarile Porta pe piata romaneasca au fost anul trecut de circa 2 milioane de euro, iar pentru 2005 ne propunem realizarea unor vanzari de circa 4 milioane de euro", a mai precizat Sipu.



Piata usilor a luat un avant considerabil in ultimii ani, ca urmare a cresterii investitiilor de pe piata imobiliara. Sipu estimeaza ca piata de usi din Romania a ajuns la circa 700.000 de bucati pe an, dupa o crestere cu 150% fata de 2003.



Romania a atras investitori importanti in prelucrarea lemnului si productia de mobila, care au fost atrasi de materia prima abundenta si forta de munca relativ ieftina.



Printre acestia se numara compania austriaca Holzindustrie Schweighofer, care a investit peste 60 mil. euro si intr-o fabrica de cherestea la Sebes, judetul Alba, sau producatorul italian Natuzzi a investit 30 mil. euro intr-o fabrica de canapele la Baia Mare, cu peste 700 de angajati.



Toate aceste fabrici produc in principal pentru export, insa dezvoltarea fara precedent a pietei imobiliare din Romania a inceput sa creasca si cererea de pe piata interna atat de materiale de constructii cat si de produse de mobilier.



In ultima perioada insa, aceste fabrici au de suferit ca urmare a deprecierii euro fata de leu, care le reduce marjele de profit.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO