Companii

Porsche Romania: Si in 2006 vedem posibila o crestere a vanzarilor

11.01.2006, 19:24 13

Cel mai mare importator auto local ia in calcul o crestere a vanzarilor din acest an la 35.000 de unitati, chiar daca unii jucatori anticipeaza un regres al pietei.

Compania Porsche Romania, importatorul pe piata locala al marcilor Audi, Porsche, Seat, Skoda si Volkswagen a vandut anul trecut 32.450 de automobile, in crestere cu peste 84% fata de anul precedent. Ritmul de crestere este aproape dublu fata de ritmul de crestere inregistrat de piata auto in aceeasi perioada.

"Vedem posibila si in acest an o crestere a vanzarilor pe piata auto si implicit o crestere a vanzarilor noastre de automobile cu 5%-10%", apreciaza Brent Valmar, directorul general al Porsche Romania.

Declaratia vine dupa ce alti jucatori importanti din domeniul auto au declarat ca anul acesta ar putea aduce primul regres al pietei auto din ultimii ani.

Producatorul local Dacia si Renault Nissan Romania, importatorul pe piata locala al grupului francez Renault au anuntat deja ca se asteapta la usoare scaderi ale vanzarilor din acest an dupa explozia inregistrata anul precedent.

Chiar daca anul 2006 va aduce o crestere a vanzarilor de masini, previziunile Porsche Romania privind cifra de afaceri se mentin, potrivit directorului general al companiei, la acelasi nivel ca si anul precedent.

Anul 2005 a determinat, potrivit reprezentantilor Porsche Romania o crestere a volumul de masini vandute de peste 84%, insa cifra de afaceri a crescut cu doar 20%, pana la 380 de milioane de euro. Din acest punct de vedere, Porsche Romania este cel mai mare importator activ pe piata locala.

Cea mai bine vanduta marca de pe piata locala este insa Dacia, iar intre masinile de import Renault.

La fel ca si la nivelul intregii pietei, cele mai mari cresteri au fost inregistrate anul trecut de marcile bine reprezentate in segmentele de volum ale industriei auto locale.

Astfel, vanzarile Skoda au crescut in 2005 cu 95,6% fata de nivelul din anul precedent. Cel mai bine vandut model a fost Octavia II (4.654 unitati), urmat la mica distanta de Octavia Tour (4.577 de unitati). Acest nivel al vanzarilor a plasat Romania, potrivit datelor companiei, pe prima pozitie intre importatorii acestui model de pe piata europeana, locul doi fiind ocupat de Germania, unde au fost vandute jumatate din totalul masinilor distribuite pe piata romaneasca.

Vanzarile Volkswagen au marcat o crestere de aproape 83% anul trecut pana la 11.200 de unitati, evolutie determinata in special de cererea pentru noul model Passat, lansat anul trecut. Per ansamblul anului trecut au fost vandute peste 2.100 de Volkswagen Bora, 1.850 de Golf V, dar si 725 de SUV-uri Touareg.

Divizia de automobile comerciale Volkswagen a inregistrat o crestere de 50,2% a vanzarilor, cel mai popular model fiind autoutilitara usoara Volkswagen Caddy, cu 943 de unitati. Pe locul doi s-a plasat modelul LT din care au fost vandute 647 de unitati, iar pe locul al treilea, modelul Volkswagen T5, cu 541 unitati.

Un ritm de cresetre foarte ridicat a inregistrat si Seat, marca spaniola dublandu-si anul trecut vanzarile apropiindu-se de 3.000 de unitati. Modelul cel mai vandut a fost Ibiza (1.215 unitati) fiind urmat de Cordoba, cu 913 unitati, si de Altea, cu 239 unitati.

Marca de lux Audi a inregistrat un ritm mai redus de crestere comparativ cu marcile de volum. Practic, cu 1.300 de masini vandute, marca germana a inregistrat o crestere de 40%.

Si vanzarile producatorului de masini sport Porsche pe piata locala au crescut anul trecut. Cu 88 de automobile vandute, marca germana a ajuns la un nivel record pe piata locala, cel mai cautat model fiind ca si in anii trecuti SUV-ul Cayenne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO