Companii

Portughezii de la Prio pot începe ofensiva pe piaţa uleiului, o industrie de 350 milioane de euro

Portughezii de la Prio pot începe ofensiva pe piaţa uleiului, o industrie de 350 milioane de euro

Zona de sud a ţării este cea mai im­por­tantă zonă din România din punctul de ve­dere al producţiei agricole pentru grâu, po­rumb, dar şi rapiţa sau floarea-soarelui

Autor: Gabriel Razi

26.09.2011, 09:56 1386

Odată cu darea în folosinţă a acestui siloz, Prio urcă pe locul doi în topul producătorilor de ulei din sudul ţării, care deţin capacităţi proprii de stocare, fiind depăşită numai de Expur Urziceni, care deţine mai multe silozuri în judeţele Slobozia şi Ialomiţa. Spre comparaţie, silozurile Expur pot fi încărcate cu circa 230.000 de tone de materii prime agricole. Zona de sud a ţării este cea mai importantă zonă din România din punctul de vedere al producţiei agricole pentru grâu, porumb, dar şi rapiţă sau floarea-soarelui. Odată cu darea în folosinţă a acestui siloz, portughezii de la Prio vor intra în competiţie pentru achiziţia de seminţe de rapiţă şi floarea-soarelui de la producătorii români cu alţi jucători de pe piaţa uleiului aşa cum este Expur Urziceni, dar şi cu Prutul Galaţi, Ultex Ţăndărei sau Argus Constanţa.

Un business nou

Dacă ceilalţi jucători au optat pentru dispunerea mai multor unităţi de stocare în mai multe judeţe, Prio a mers pe concentrarea întregii capacităţi de stocare într-un singur loc. Spre exemplu, Prutul Galaţi deţine mai multe silozuri în Călăraşi şi Galaţi, a căror capacitate totală se cifrează la 116.000 de tone.

Silozul Prio Extracţie face parte din fabrica de extracţie a uleiului din seminţe pe care portughezii au inaugurat-o la Lehliu Gară în luna iulie a acestui an. Prio a investit în această fabrică circa 93 de milioane de euro, potrivit unor informaţii anterioare.

La Lehliu, Prio Extracţie procesează seminţe de floarea-soarelui şi rapiţă pentru producţia de ulei în scopuri industriale, dar şi pentru consum.

Compania este prezentă pe piaţa locală din 2005, însă până în acest an portughezii s-au concentrat pe producţia de biodiesel într-o altă unitate tot în Lehliu Gară.

Fabrica de ulei a Prio Extracţie are o capa citate de 316.000 de tone de ulei/an şi 340.000 de tone de şrot. În aceste condiţii portu ghezii urmează să achiziţioneze în fiecare an de la fermierii români circa 800.000 de tone de seminţe de rapiţă şi floarea-soarelui, potri vit estimărilor ZF, având în vedere un ran da ment de 40% al producţiei de ulei din seminţe.

În acest sens în luna iulie Prio a luat şi un credit de 31 mil. euro de la BCR, bani care urmează a fi folosiţi pentru achiziţia seminţelor ce urmează a fi procesate în fabrica din Lehliu Gară. Compania nu a făcut precizări în legătură cu perioada de timp pentru care este bugetată această sumă.

Pe piaţa uleiului Prio Extracţie intră în competiţie cu producători precum Bunge, Expur Urziceni, Prutul Galaţi sau Argus Constanţa. Piaţa de ulei se ridică anual la aproximativ 350 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO