Companii

Povestea unui investitor străin pe tărâmul făgăduinţei aparente

Povestea unui investitor străin pe tărâmul făgăduinţei aparente

Autor: Cristina Roşca

08.08.2012, 19:16 411

Pelerinajul irlandezului Noel Tynan în business a început la Dublin, în Irlanda. A luat apoi urma banilor în Marbella, Spania, şi apoi în New York, Statele Unite. Călătoria l-a adus şi la Bucureşti, într-o ţară considerată acum cinci-şase ani tărâmul făgăduinţei pentru investitorii care voiau să facă bani de pe urma unui stat aflat cu câteva decenii în urma ţărilor vestice. După şapte ani de stat aici irlandezul a înţeles că planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din România.

"Am ales România întrucât cea mai mare parte a Europei era deja dezvoltată. Piaţa locală era cu 20 de ani în urma Irlandei", îşi aminteşte Noel Tynan despre România din 2005. Mai mult, în acea perioadă mai multe companii americane din IT veneau aici pentru a-şi deschide centre de servicii. "Era o dovadă că populaţia era bine educată. Am urmat exemplul lor", spune irlandezul de 52 de ani, care a trăit 11 ani în Statele Unite, la New York, şi în urmă cu şapte ani a venit să îşi încerce norocul în România. A investit aici 30 de milioane de euro, mizând pe domeniul imobiliar şi pe HoReCa. Avea deja experienţa afacerilor în ţări dezvoltate precum Irlanda, Spania sau SUA unde investise în jur de 70 de milioane de euro. Însă după ce criza l-a "amendat" cu câteva milioane de euro, Noel Tynan se gândeşte să se "dea la fund" câţiva ani, măcar cinci, până când se mai liniştesc apele.

Citiţi articolul integral pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO