Companii

Preluarea Romcif are inca efecte: CarpatCement creste cu 37%

06.08.2003, 00:00 65

CarpatCement Romania a realizat prin cele trei divizii ale sale - ciment, betoane si agregate - pe primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 44 milioane euro, in crestere cu 37,5% fata de anul trecut, datorita, in principal, achizitionarii fabricii de ciment Romcif Fieni.
CarpatCement Romania este filiala locala a grupului german de materiale de constructii HeidelbergCement. Preluarea Romcif Fieni in toamna anului trecut printr-o achizitie in valoare de 70 mil. $ a salvat rezultatele financiare ale operatorului german pe primul trimestru, cand industria cimentului a inregistrat o scadere a vanzarilor cu 30-40%, pe fondul prelungirii iernii.
"Dupa ce in primul trimestru, pe piata cimentului s-a inregistrat o scadere a consumului, incepand din luna mai s-a constatat un reviriment, astfel incat estimam o crestere a vanzarilor de ciment cu 5-7% in Romania in acest an comparativ cu 2002", a declarat Mihai Rohan, directorul general al CarpatCement Romania.
Pe primele sase luni, productia de ciment a companiei a crescut cu 74% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la un nivel de 754 mii tone cu trei fabrici (Moldocim Bicaz, Casial Deva, Romcif Fieni).
Pe piata cimentului, operatorul german detinea o cota de aproximativ 35%, concurand cu Lafarge Romcim - 33-34%, respectiv Holcim Romania - 31-32%.  Lafarge Romcim este operatorul local al grupului francez Lafarge pe piata interna a cimentului, iar Holcim Romania este filiala locala a grupului elvetian Holcim, cu activitati in domeniul cimentului, betoanelor si agregatelor. Vanzarile de ciment pe piata romaneasca sunt estimate pentru 2002 la aproximativ 4,7 mil. tone, respectiv 235 - 245 mil. euro, avand in vedere un pret mediu de 50 - 52 euro pe tona.
Pe piata betoanelor, divizia locala a grupului german - Carpat Beton a avut o productie la acelasi nivel cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Germanii de la HeidelbergCement au inceput anul acesta cu o operatiune de schimbare de nume (rebranding) a companiei TBG Romania in Carpat Beton. Pe piata de betoane, careacterizata de specialisti drept o piata locala si nu una nationala, nemtii opereaza cu 12 companii reunite intr-un holding condus de CarpatBeton. Germanii au intrat pe piata de betoane in 1998 si au investit peste 14 mil. euro, pentru acest an fiind programate investitii de 500.000 euro. Cu 160 de angajati in domeniu, compania a avut o productie in 2002 de circa 300.000 metri cubi de beton, potrivit lui Mihnea Stoian, directorul general al Carpat Beton. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 12 mil. euro.
Pe piata de agregate, grupul german activeaza prin Carpat Agregate. Compania opereaza pe piata cu 8 cariere si 8 balastiere, respectiv circa 300 de angajati.
In schimb, Carpat Agregate, divizia de profil a grupului pe piata romaneasca, a raportat o productie de 692.000 tone pe primul semestru, mai mare cu 29% fata de perioada similara anului trecut.
Carpat Agregate a avut o cifra de afaceri de 7,2 mil.euro, cu o cota de circa 11%, investitiile sale ridicandu-se pana acum la circa 10 mil.euro.
Pietele de betoane si agregate pe care activeaza cele trei puternice grupuri internationale - HeidelbergCement, Lafarge si Holcim, sunt estimate la aproximativ 100-150 milioane euro pe an, respectiv 75 milioane euro pe an in cazul agregatelor.
CarpatCement Romania a realizat anul trecut pe piata romaneasca o cifra de afaceri totala de circa 114 milioane euro si un profit de circa 5% din valoarea cifrei de afaceri. Pentru acest an, previziunile indica o crestere in lei cu 15 - 18% a acesteia. Programul de investitii pentru acest an prevede fonduri de 10-12 mil. euro, din care 5 mil. euro au ca destinatie Romcif Fieni, pentru aducerea acesteia la standardele grupului si integrarea ei din punct de vedere operational.
HeidelbergCement au intrat pe piata romaneasca in 1998 prin preluarea fabricii de la Moldocim. Acum opereaza pe piata romaneasca trei fabrici de ciment, opt statii de betoane, opt cariere si opt balastiere, fiind cel mai mare investitor german in Romania, cu un nivel de peste 200 mil. euro. Nemtii activau initial si in domeniul aditivilor speciali pentru constructi, respectiv al productiei de var, insa au externalizat aceste activitati: prima catre grupul elvetian Sika prin vanzarea diviziei de profil, a doua printr-o tranzactie regionala catre grupul belgian Carmeuse. Vanzarea societatii Temelia Brasov, cu trei fabrici de var, catre Carmeuse este estimata la peste 10 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO