Companii

Preluarea Romcif salveaza rezultatele Carpatcement

19.05.2003, 00:00 40

Carpatcement, firma ce opereaza fabricile de ciment detinute de grupul german HeidelbergCement in Romania, a raportat pentru primul trimestru o cifra de afaceri de 9,5 mil. euro. Valoarea este mai mare cu 18% fata de anul trecut, pe fondul cresterii numarului fabricilor de la 2 la 3.
Luand in calcul numai rezultatele obtinute de fabricile Moldocim Bicaz si Casial Deva, care apartineau grupului german si urma cu un an, vanzarile au scazut in perioada mentionata cu circa 40%, conformandu-se trendului pietei. Lafarge Romcim a anuntat pentru primul trimestru o scadere cu 30-35% a vanzarilor, iar Holcim Romania cu circa 40%.
Cu alte cuvinte, rezultatele de ansamblu de pe primul trimestru inregistrate de operatorul german au fost salvate in urma inglobarii activitatilor Romcif Fieni, fabrica preluata in octombrie 2002.
Potrivit ultimelor date disponibile, Carpatcement detinea la inceputul acestu an o cota de circa 35% din piata interna, in timp ce concurentii sai, Lafarge Romcim si Holcim Romania, erau creditati cu 34%, respectiv 31%, pe o piata estimata la circa 240 mil. euro.
In perioada ianuarie-martie, Carpatcement a investit aproximativ 2 milioane euro in cele trei fabrici pe proiecte ce vizeaza modernizarea tehnologica, protectia mediului, protectia sociala si dezvoltare.
"In 2003, Carpatcement spera sa obtina o cifra de afaceri cel putin la fel de mare cu cea obtinuta anul trecut, de aproximativ 95 milioane euro", spune Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Romania SRL, filiala locala a grupului german de materiale de constructii HeidelbergCement Group. Carpatcement Romania coordoneaza in acest moment trei entitati: Carpatcement (pe piata cimentului), Carpat Beton si Carpat Agregate.
HeidelbergCement a intrat pe piata romaneasca in 1998, cand a achizitionat pachetul majoritar al fabricii Moldocim Bicaz, in 2000 fiind cumparata Casial Deva, iar in octombrie 2002 fabrica de la Fieni. Tranzactia de anul trecut este estimata de oficialii Carpatcement Romania la 70 mil. dolari, pret care include pretul pachetului de 78,66% din actiunile Romcif pentru 44,5 mil. dolari, restul reprezentand contravaloarea datoriilor existente in momentul preluarii fabricii.
Cu o investitie de peste 200 mil. euro, HeidelbergCement este cel mai mare investitor german in Romania, detinand acum trei fabrici de ciment, opt statii de betoane si o retea de opt statii de agregate, potrivit ultimelor date disponibile.
In acest an, investitorul german si-a propus sa investeasca 10-12 mil. euro, din care 5 mil. euro au ca destinatie fabrica de la Fieni, ce va trebui modernizata si adusa la standardele grupului.
Planurile pentru acest an indica disponibilizarea a 100-150 de angajati din totalul de aproximativ 1.500 de salariati, urmand sa fie acordate intre 6 si 12 salarii compensatorii pentru fiecare angajat disponibilizat, potrivit intelegerilor intervenite intre patronat si sindicate. Fondurile alocate acestei operatiuni se ridica la aproximativ un milion de euro.
In acest moment, HeidelbergCement deruleaza ultimele operatiuni de preluare a pachetelor de actiuni pe care actionarii minoritari le mai detin la fabricile sale in vederea delistarii acestora si transformarii intr-o societate de tip inchis, potrivit legislatiei pietei de capital in vigoare.
In 2002, HeidelbergCement a realizat in Romania o cifra de afaceri de 115 mil. euro, previziunile pentru acest an inidicand o valoare de 115-118 mil. euro. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO