Companii

Presiuni pentru renegocierea contractelor in turism

Presiuni pentru renegocierea contractelor in turism
17.08.2009, 18:11 28

Agentia de turism Accent Travel&Events, cu venituri estimate la 21,6 milioane de euro anul trecut, a raportat in primele sase luni din acest an o scadere cu 27% a incasarilor, pana la 7 milioane de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"In general ne confruntam cu probleme legate de cash-flow, de prelungirea perioadei de recuperare a facturilor emise comparativ cu anii trecuti, dar si cu presiuni din partea clientilor corporate in ceea ce priveste renegocierea contractelor in vigoare - cu presiune pe tarifele de serviciu, in sensul diminuarii lor si a prelungirii perioadei de plata a facturilor", a declarat Lucian Boronea, directorul general al companiei.

Printre clientii corporate ai Accent Travel&Events se numara companii precum Orange, Petrom, Subaru, Romexterra, Asiban, Hulliburton sau Washington Group, aproape 95% din veniturile agentiei fiind generate de clientii corporate.

Reprezentantii companiei nu au precizat insa care sunt companiile care cer renegocierea contractelor. Mai mult, directorul general al agentiei de turism mai sustine ca a crescut riscul de neplata din partea retelei de agentii revanzatoare, dar chiar si din partea unor clienti mici si mijlocii.

"Lucram cu aproape 100 de agentii revanzatoare in tara", a mentionat el. Accent Travel&Events opereaza prin trei agentii proprii de turism, doua in Bucuresti si una in Ploiesti. Compania a vandut 1.200 de pachete de vacanta in strainatate in primele sase luni anul acesta, nivel similar cu cel din aceeasi perioada de anul trecut, dupa cum apreciaza Boronea.

In companie lucreaza in prezent 45 de angajati, de la inceputul anului nefiind operate restructurari de personal.

"O parte dintre angajati au fost redistribuiti intre departamente pentru eficientizarea activitatii. Doar trei salariati au plecat din firma."

Compania Accent Travel&Events, una din primele zece agentii de turism de pe piata, este detinuta cu un pachet majoritar de actiuni de firma cipriota Comac Limited (80%), de Lucian Boronea, care controleaza aproape 15% din companie, si de Tiberius Mihalache si Ioana Loredana Stanciu.

De la inceputul anului, agentiile de turism au anuntat scaderi ale afacerilor pe fondul reducerii tarifelor la pachetele de vacanta vandute si al scaderii pretului la biletele de avion. Cei mai mari jucatori pe aceasta piata sunt Happy Tour, Eximtur, Aerotravel Lufthansa City sau Marshal Turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO