Companii

Preturile medicamentelor au “inghetat"

19.06.2003, 00:00 25



Pretul tuturor medicamentelor de uz uman a fost inghetat la cursul vamal valabil la data de 1 aprilie, masura luata in conformitate cu reglementarile europene si care are drept consecinta o economie de aproximativ sase% la nivelul preturilor.



Conducerea Ministerul Sanatatii si Familiei a decis inghetarea preturilor la medicamentele de uz uman, incepand cu data de 1 iunie 2003, dar preturile au fost blocate la cursul de vamal valabil la 1 aprilie (35.919 lei pentru un euro).



De asemenea, incepand cu 10 iunie, pentru medicamentele nou autorizate de punere pe piata, adaosul de import si riscul de devalorizare vor scadea, insumat, de la 26% si pana la 20%. In acest sens, a fost emis un ordin de ministru prin care se stabileste nivelul adaosului de import la 15%, fata de 17% (cat era pana la data noii reglementari) si cel al riscului de devalorizare la cinci%, fata de noua%.



Viorel Vasile, vicepresedintele Asociatiei Distribuitorilor Romani de Medicamente, a explicat ca, din septembrie 2002, a intrat in vigoare Catalogul National de Medicamente (CANAMED). Potrivit legislatiei, ministrul Sanatatii trebuie sa actualizeze o data la trei luni preturile la medicamente, in functie de devalorizarea monedei nationale comparativ cu dolarul sau cu euro. Pentru ca, in ultimele luni, au existat direrente mari intre cele doua valute si unele medicamente sunt achizitionate in dolari, iar altele in euro, Bartos a hotarat sa inghete pretul tuturor medicamentelor de uz uman, atat romanesti, cat si straine.



Din septembrie anul trecut, preturile la medicamente au suferit modificari, dar destul de mici, a mai spus vicepresedintele ADRM. ''Acum, ministrul a hotarat sa mentina preturile la valoarea de la 1 aprilie, pana la inceputul lui septembrie'', a mai spus Vasile.



Deputatul PRM Mircea Ifrim a propus, prin doua initiative legislative, ca medicamentele de uz uman din productie interna sau din import sa aiba TVA de patru%, iar cel importate, precum si utilajele si materiile prime folosite la fabricarea medicamentelor sa fie scutite de taxe vamale.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO