Companii

PricewaterhouseCoopers se va diviza pana la 1 iulie

26.02.2001, 00:00 18


PricewaterhouseCoopers (PwC), cea mai mare companie internationala de servicii profesionale, si-a propus data de 1 iulie ca termen limita al separarii interne din punct de vedere juridic a diviziei de consultanta de divizia de audit, in incercarea de revigorare a moralului angajatilor companiei, informeaza Financial Times.

Conducerea PwC se teme ca unii salariati se indoiesc de faptul ca firma ar mai dori inca divizarea, dupa ce anul trecut negocierile purtate cu consortiul Hewlett Packard au esuat.

Liderii institutiei considera ca o separare juridica, inclusiv stabilirea modului de distribuire a veniturilor ulterioare intre parteneri si echipa de conducere, va demonstra intentia de a finaliza acest proces.

Firma a anuntat in urma cu un an ca doreste divizarea in doua sau mai multe afaceri distincte, in principal datorita solicitarilor organismelor de reglementare, care insistau asupra independentei activitatii de audit.

Conform discutiilor purtate cu Hewlett-Packard, divizia de consultanta a fost evaluata la 18 miliarde de dolari, dar conditiile de pe piata s-au inrautatit in ultimul an.

Compania nu a comentat aceste informatii, dar surse apropiate negocierilor afirma ca numarul de pretendenti care doreau preluarea activitatii de consultanta, in locul HP, s-a diminuat considerabil, in conditiile in care propriile actiuni si-au pierdut din valoare.

Din aceasta cauza, actionarii PwC s-au reorientat spre varianta unei oferte publice initiale. Ei au fost incurajati de succesul de care s-a bucurat lansarea pe piata a diviziei de consultanta a firmei rivale KPMG.

Cu toate acestea, surse apropiate institutiei financiare sustin ca o oferta publica initiala va avea loc de-abia spre sfarsitul acestui an, deoarece satisfacerea pretentiilor organismelor de reglementare ar putea dura luni intregi.

Totusi, intarzierea acestei tranzactii este impusa partial chiar de PwC. Pentru a face o oferta publica initiala, firma trebuie sa ofere autoritatilor de reglementare conturile auditate pentru o perioada de trei ani si a decis ca acest an fiscal, care se incheie pe 30 iunie, sa fie cel de-al treilea, pentru a evita includerea rezultatelor fuziunii dintre Price Waterhouse si Coopers & Lybrand.

Surse familiare cu situatia PwC au declarat ca rezultatele financiare de acum trei ani sunt tinute secrete, deoarece ar putea provoca dificultati firmei. Ca o ironie a soartei, cel mai mare auditor din lume este descurajat de propria situatie financiara, afirma acestia.

Dar asteptarea auditului pentru acest an va impinge inceperea ofertei spre sfarsitul lui 2001. De aceea, liderii PricewaterhouseCoopers au promis divizarea interna pentru a creste increderea salariatilor si pentru a reduce numarul mare de angajati care pleaca din firma.

Companiile furnizoare de servicii profesionale inlocuiesc aproximativ 20% din personal anual, in timp ce rata de plecare din cadrul PwC a fost de aproape 30%.

La o recenta intalnire a celor mai importanti 100 de parteneri din intreaga lume conducerea a reafirmat intentia de separare.

Ei se tem de faptul ca, in lunile de asteptare necesare lansarii unei oferte publice initiale, mai multi angajati vor parasi firma, mai ales ca anterior mai multi parteneri au fost incurajati sa paraseasca PwC. Compania a anuntat ca intentioneaza sa reduca cu 10% numarul de parteneri din Marea Britanie.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO