Companii

Primii zece jucatori si-au consolidat pozitia pe piata farmaceutica la sase luni

Primii zece jucatori si-au consolidat pozitia pe piata farmaceutica la sase luni
29.08.2006, 18:42 21

Ponderea primilor zece jucatori din piata romaneasca de medicamente a crescut la sfarsitul primului semestru la 54%, dupa ce la finele anului trecut acestia detineau mai putin de 53% din piata de profil, conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim. Compania britanica GlaxoSmithKline si-a pastrat in prima jumatate a anului prima pozitie in topul celor mai mari jucatori de pe piata farmaceutica locala, fiind urmata, la fel ca si anul trecut, de elvetienii de la Hoffmann La Roche si de Sanofi-Aventis.
De altfel, topul primilor zece jucatori locali nu a suferit nicio modificare, schimbari notabile producandu-se in partea a doua a clasamentului.
Producatorul local Sindan Pharma a urcat un loc pana pe 12, la fel ca si Menarini, care a ajuns pe 13. Cel mai mare salt l-a avut Ozone Laboratories, care a castigat doua pozitii, ajungand pe 14. In schimb, americanii de la Schering Plough au cazut trei locuri pana pe 15, iar Gedeon Ricther a pierdut o pozitie, ajungand pe 16.
In ansamblu, piata farmaceutica romaneasca si-a reluat in cel de-al doilea trimestru ritmul sustinut de crestere, in conditiile in care primele trei luni consemnasera rezultate mai slabe.
Astfel, vanzarile de produse farmaceutice au ajuns in al doilea trimestru la 1,32 miliarde de lei (375 mil. euro), conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim Romania.
In aceste conditii, vanzarile totale de produse farmaceutice au crescut in perioada de raportare iulie 2005 - iunie 2006 cu 14,5%.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor, cu peste 20%, in timp ce vanzarile prin spitale au scazut cu circa 0,8%.
In acelasi timp, vanzarile de medicamente care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala au crescut cu circa 19,2%, evolutia fiind depasita de OTC-uri (medicamentele fara prescriptie medicala) cu peste 23%.
Dintre categoriile de medicamente, cele destinate sistemului cardiovascular au avut cea mai buna evolutie (crestere de 31,5%), urmate de cele destinate sistemului nervos central si sistemului musculo-scheletic.
La evolutia pietei farmaceutice in aceasta perioada au contribuit si reducerile de preturi operate de Ministerul Sanatatii.
"Prin scaderea preturilor, pacientii care inainte puteau suporta numai partial contributia lor pentru un tratament de 30 de zile (adica puteau achita contributia doar pentru cateva tablete) acum isi pot permite contributia pentru tratamentul lunar integral. De asemenea, reducerea preturilor a determinat si achizitionarea anumitor medicamente ieftine si in momentele in care nu se mai eliberau retete compensate si gratuite: daca pentru un medicament diferenta intre pretul integral la acel moment si contributia pacientului in cazul noilor preturi este minora, unii pacienti vor evita cozile si timpul pierdut si vor cumpara medicamentul fara a uza de reteta compensata", a afirmat Marcian Gavrilescu, director general LaborMed Pharma Trading.
In pofida evolutiei bune din prima jumatate a acestui an, cozile din farmacii persista.
"Cozile in farmacii au fost un fenomen izolat totusi, si, in mare parte, s-au datorat unei gestionari locale neadaptate la realitate a fondurilor pentru medicamente compensate si gratuite. De asemenea, in multe cazuri, multi pacienti s-au indreptat catre un numar restrans de farmacii", a explicat reprezentantul LaborMed.
In aceste conditii, potentialul pietei se mentine ridicat, in urmatorii ani Romania putand chiar avea cea mai mare crestere din regiune. "Piata romaneasca este extrem de atractiva, potentialul de crestere este foarte mare. Se preconizeaza ca in urmatorii trei ani, Romania sa fie piata cu cea mai mare crestere in zona Europei Centrale si de Est. Anul trecut piata a fost de peste 1 mld de euro. Anul acesta se va duce undeva la 1,5 mld euro, iar pana in 2008-2009 sa atinga 3 mld", a spus Laurentiu Scheusan, directorul general al producatorului de medicamente Sindan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO