Centrul din judeţul Cluj este programat pentru deschidere oficială pe data de 30 noiembrie 2023.
RetuRO, administratorul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), lucrează în această perioadă la deschiderea primului centru regional de numărare şi sortare a deşeurilor de ambalaje, centru care se va afla în judeţul Cluj.
Acest spaţiu se află în interiorul parcului industrial Olympian din comuna Bonţida, de lângă Cluj-Napoca, urmând să găzduiască activităţile de numărare şi sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianţi.
„Construcţia şi amenajarea spaţiului logistic aferent centrului, care va dispune de o suprafaţă de peste 4.700 de metri pătraţi în total, este în plină desfăşurare, urmând ca, în momentul finalizării acestei etape, să demareze instalarea echipamentelor de numărare şi sortare asigurate de furnizorul Anker Andersen A/S din Danemarca. Compania este lider de piaţă în sisteme de numărare şi sortare de înaltă performanţă, iar RetuRO a semnat cu aceasta un contract de achiziţie la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naţionale”, spun reprezentanţii RetuRO.
Anker Andersen A/S va livra către RetuRO în această fază 20 de maşini de numărat, capabile să sorteze aproximativ 6.500 de ambalaje pe oră. Centrul din judeţul Cluj este programat pentru deschidere oficială pe data de 30 noiembrie 2023.
„Centrul din judeţul Cluj va fi pregătit pentru operare la sfârşitul lunii noiembrie, urmând o perioadă de 30 de zile de testare a echipamentelor instalate. Aici vor fi sortate anual şi trimise către reciclatori în jur de 800 de milioane de ambalaje de băuturi”, spune Gemma Webb, CEO şi preşedinte al directoratului RetuRO.
În total, vor fi 17 centre logistice care vor alcătui reţeaua de colectare începând cu data de 30 noiembrie 2023, când SGR va deveni funcţional pe piaţa locală. În vederea operaţionalizării acestora şi a dotării cu echipamentele necesare, RetuRO a obţinut o finanţare în valoare de 426 de milioane de lei de la ING Bank, care a devenit astfel unicul finanţator al SGR.
Din aceste centre, şase vor fi de mari dimensiuni, iar unsprezece mai mici. Până la jumătatea anului 2024, vor mai fi puse în funcţiune, etapizat, centre mari în Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş, Bacău, Craiova, Ploieşti, şi centre de dimensiuni mai mici în Oradea, Constanţa, Piteşti, Suceava, Deva, Baia Mare, Galaţi, Miercurea Ciuc, Braşov, Călăraşi.
Ambalajele colectate în magazine vor ajunge în aceste centre, unde vor fi numărate, sortate, compactate şi de unde vor pleca mai departe spre reciclare, după cum explica în vară Gemma Webb, într-un interviu pentru Ziarul Financiar. Infrastructura SGR va fi dezvoltată treptat, până la jumătatea anului viitor, simultan cu creşterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piaţă de producători, returnate de consumatori şi colectate de comercianţi.
Materia primă – PET, aluminiu, sticlă – va ajunge apoi la procesatori, care vor fi aleşi prin intermediul licitaţiilor, pe baza celui mai bun preţ, aceasta fiind, de altfel, una dintre sursele de finanţare ale SGR. Pentru operaţionalizarea sistemului astfel încât să fie gata de implementare pe 30 noiembrie 2023, administratorul a contractat de la ING un pachet de finanţare care cuprinde un credit de investiţii în valoare de 343 milioane de lei (69 milioane de euro) acordat pe o perioadă de cinci ani şi un credit pentru capital de lucru de 83 milioane de lei (16,7 milioane de euro) cu o durată de doi ani.
În cele 17 centre logistice vor lucra în total 500 de oameni, iar recrutarea deja a început de câteva luni, fiind aleşi managerii fiecărui centru, care, mai departe, îşi vor forma echipele de lucru. Şi board managementul companiei a fost stabilit, el fiind alcătuit din şapte persoane.
Sistemul Garanţie-Returnare din România va fi al doilea ca amploare din Europa, după cel din Germania, şi este al doilea după Islanda în care şi statul este implicat. RetuRO Sistem Garanţie-Returnare va implementa astfel cel mai important proiect de economie circulară la nivel naţional, cu scopul atingerii ţintelor de colectare şi reciclare pe care România şi le-a asumat în faţa Uniunii Europene.
SGR presupune că, începând cu data de 30 noiembrie 2023, consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosinţă din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. Cumpărătorii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
Obligaţia are în vedere producătorii şi importatorii de băuturi, dar şi companiile care comercializează băuturi către consumatorii finali, inclusiv magazinele online, operatorii care vând prin intermediul automatelor, industria HoReCa şi cei care comercializează aceste produse ca o gamă complementară - de exemplu, librării, magazine de electrocasnice şi electronice.
Pentru magazinele foarte mici, cel mai simplu mod de colectare presupune amplasarea în zona caselor de marcat a unui sac unde vor fi adunate ambalajele. Când sacul se umple, va fi legat cu sigilii speciale care vor fi furnizate de RetuRO. Şi sacii sunt unii speciali, rezistenţi. Va exista o platformă online unde se va încărca seria sigiliului, iar acolo RetuRO va face contorizarea sacilor şi va crea infrastructura logistică de preluare a ambalajelor de la comercianţi.
Sacii cu recipiente vor fi preluaţi şi vor ajunge la centrele de numărare. Ulterior, baloţii vor fi trimişi către centrele de reciclare. Licitaţiile pentru materiale vor fi deschise, aşa că ambalajele pot ajunge şi la companii din străinătate, nu doar în România.
Sistemul Garanţie-Returnare este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosinţă în vederea reciclării şi reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România. Acesta este administrat de compania RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. desemnată în acest sens prin Hotărâre de Guvern.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.