Companii

Primul cuvant in mintea clientilor: discountul. Fara reduceri, multe companii nu mai vand nimic

Gunter Grieb, directorul executiv al Profi: Consumatorii cer intr-adevar preturi mai mici, dar retailerii sunt cei care forteaza nota prin promotii foarte agresive la produsele din cataloage.

Gunter Grieb, directorul executiv al Profi: Consumatorii cer intr-adevar preturi mai mici, dar retailerii sunt cei care forteaza nota prin promotii foarte agresive la produsele din cataloage.

31.05.2010, 23:14 187

In hipermarketuri, ofertele promotionale aduc pana la o treimedin vanzari, iar in showroom-urile auto sunt singurele strategiicare mai atrag clienti. Fenomenul discountului ia amploare:consumatorii spun ca au lasat mai multi bani in hipermarketuri simagazine discounter in primul trimestru.

Pe pietele mari de consum, anul 2010 a debutat cu scaderi devanzari, iar raspunsul marilor retaileri si al producatorilor afost intensificarea promotiilor. Pariul va fi si mai mare dupa cemasurile de austeritate anuntate de autoritati vor intra invigoare, spun jucatorii din piata.

"Consumatoriicer intr-adevar preturi mai mici, dar retailerii sunt cei careforteaza nota prin promotii foarte agresive la produsele dincataloage, astfel incat pretul normal nu mai este atractiv princomparatie cu cel la oferta", spune Gunter Grieb, directorulexecutiv al retelei de magazine cu discount Profi.

Primele studii despre consumul gospodariilor publicat in 2010arata ca discounterii, cei mai ieftini retaileri, continua sacastige teren in sectorul alimentar. Ca si anul trecut, magazinelecare au pariat pe o politica de discount generalizat au castigatcel mai mult la capitolul rulaje, arata datele companiei decercetare a pietei GfK: in primul trimestru, romanii au cheltuit inmagazinele discounter cu 12% mai mult decat in aceeasi perioada din2009. Avansul a venit atat din cresterea numarului de clienti, catsi din majorarea bonului mediu de casa cu 8% in sectorul deprofil.

Doar pietele agroalimentare au inregistrat un avans mai maredecat discounterii in T1, de 22%, insa cu acelasi numar de clienti,potrivit studiului citat.

Criza a accelerat dezvoltarea segmentului de discount: daca inprima jumatate din 2008 acesta avea o cota de 6% pe piata bunurilorde larg consum, la finele lui 2009 procentajul ajunsese la 9%. Sprecomparatie, in 2005 retelele de magazine cu discount aveau doar 2%din piata.

Segmentul de profil a trecut pragul de vanzari de un miliard deeuro pentru prima data in 2009, potrivit estimarilor ZF.

"In primele trei luni din an s-a remarcat o crestere de 3,5% abugetelor de cheltuieli pentru produsele de uz curent, fata deaceeasi perioada din 2009, generata de promotii si de deschiderilede magazine noi", a explicat Raluca Raschip, Consumer TrackingDirector al GfK Romania.

Gunter Grieb, directorul executiv al Profi, cu afaceri anuale de140 mil. euro, afirma ca lanturile de comert sunt cele careamplifica in mod artificial fenomenul promotiilor.

"Eu cred ca aceste actiuni disperate ale unor lanturi mari demagazine nu duc piata intr-o directie buna, pentru ca reducerile depret la produsele la oferta se regasesc in marje mai mari pentruprodusele cu o cerere mai mica pe piata. Mai corect ar fi ca totiretailerii sa vina cu preturi bune la toata gama de produse",sustine Grieb.

Cum resimt producatorii presiunea pe preturimici?

"Incepand cu luna iunie, venitul familiilor de romani se reduce.Implicit, consumul se reduce si cumparatorii se vor orienta si maimult catre ofertele promotionale, catre cantitati mai mici sicheltuieli cumpatate, reduse la minimum necesar", sustine MihaiGhyka, directorul general al producatorului de bere Bergenbier,numarul trei pe piata berii dupa Ursus Breweries si HeinekenRomania.

Competitia acerba si pierderea de cote de piata ii fac si peimportatori sa ia decizii disperate si sa apeleze la promotiiagresive.

"Clientii (distribuitorii, restaurantele, terasele etc. -n.red.) sunt in continuare la vanatoare de discounturi.Importatorii nu au lasat la pret, dar prin promotii s-a facut orepozitionare a produselor care va continua si in 2010. Astfel,preturile bauturilor alcoolice au scazut cu intre 15 si 20% prinpromotii gen 5 plus 1 sau 6 plus 1", a declarat Pepe Berciu,actionarul si directorul general al BDG Import, importatorulwhiskey-ului Jack Daniel's si unul dintre jucatorii pieteibauturilor alcoolice de import.

In ultimul an, piata in care s-a simtit cel mai puternicagresivitatea promotiilor a fost cea a lactatelor. De exemplu,Danone Romania, cel mai mare producator local de iaurturi, a redusanul trecut cu pana la 22% pretul produselor Casa Buna, cea maiieftina marca din portofoliul filialei locale a grupului francez.In medie pretul tuturor produselor Danone a fost diminuat in 2009cu intre 10 si 20%, in special prin activitati promotionale,potrivit declaratiilor facute de reprezentantii companiei. In plus,cei mai mari producatori din acest segment de piata sustin ca vormentine anul acesta politica de pret demarata anul trecut ca efectla scaderea puterii de cumparare a populatiei.

Daca majoritatea producatorilor opteaza pentru promotii "plus1", acestea fiind si cele mai accesibile, exista producatori careopteaza pentru asocierea a doua produse din segmente de piatadiferite si care fac campanii comune de promovare. Acesta a fost sicazul Vel Pitar, unul dintre cei mai mari producatori depanificatie, care impreuna cu Tnuva Romania, filala locala aproducatorului israelian cu acelasi nume, a derulat in prima partea anului trecut o promotie comuna pentru brandul de paine FrenchToast si smantana Tnuva. Reprezentantii celor doua companiideclarau la acel moment ca scopul campaniei era de a eficientizafolosirea bugetului de marketing.

Tot anul trecut, si Albalact, cea mai mare companieindependenta din industria lactatelor, a comercializat lapteleFulga impreuna cu o punga de cereale Chocapic, brand produs degigantul Nestlé, in timp ce Agrana, cel mai mare producator localde zahar, a vandut la o punga de zahar si o sticla de ulei Floriol,brand detinut de cel mai mare producator de ulei vegetal Bunge.

Brandurile sunt in pericol

"Daca nu ai un brand puternic, cu siguranta principalul criteriude cumparare al produselor este in prezent pretul. Daca in urma cudoi ani discount-ul maxim oferit prin promotii era de 20%, astazipreturile produselor scad cu procente intre 20% si 50% prinintermediul promotiilor", a declarat Radu Timis, actionarul sipresedintele CrisTim, unul dintre cei mai mari producatori demezeluri locali. CrisTim realizeaza in prezent promotii doar pentrubrandurile situate pe segmentul premium.

"Consumatorii romani se orienteaza din ce in ce mai mult catreproduse cu preturi mici, fie promotii, fie marci private aleretailerilor", afirma Marius Caluian, directorul general alcompaniei de cercetare a pietei MEMRB Romania.

Dealerii vand masini cu "floricica"

O scadere a vanzarilor la fel de pronuntata ca in imobiliare asuferit piata auto, unde prima intrebare a cumparatorilor care trecpragul showroom-urilor este legata de "ofertele speciale".

"Clientii au venit si vin in continuare pentru discounturi sitoate preturile au acum pe langa reducerea cu voucherele dinprogramul Rabla si o «floricica» din partea producatorilor - ogarantie suplimentara, taxa de prima inmatriculare cadou sau altereduceri. Spre exemplu, avem un Suzuki Swift al carui pret de listaeste de 10.500 de euro, dar care poate fi cumparat acum la 5.995 deeuro, luand in calcul si reducerea de 2.700 de euro pentru celetrei vouchere din programul Rabla", a declarat Nicolae Sorescu,directorul general al diviziei auto a grupului Radacini, dealer almarcilor Opel, Chevrolet, Suzuki si Mazda.

El spune ca dealerii au in prezent discounturi in special pentrumasini mici, in conditiile in care autovehicule mari si mai scumpepot fi cumparate doar pe comanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO