Companii

Producătorii de medicamente generice : produsele româneşti nu se mai văd în piaţă

Producătorii de medicamente generice : produsele româneşti nu se mai văd în piaţă

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana David

26.10.2011, 18:22 217

Ponderea medicamentelor fabricate în România în piaţa totală de medicamente a ajuns la 41% anul trecut comparativ cu 62% în 2010, în volum, relevă datele furnizate de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Din punctul de vedere al valorii, ponderea a ajuns la 14% de la 24%.

« În ultimii cinci ani, au dispărut din practica terpeutică peste 1.500 de produse medicamentoase, majoritatea fiind suspendate din fabricaţie de producătorii autohtoni, confruntaţi cu riscul major imediat de a elimina alte 200 de produse din portofoliu. Prin politica de preţuri practicată, întârzierile la plata medicamentelor decontate şi, mai recent, prin iniţierea aplicării unei versiuni de claw-back ce reprezintă o barieră comercială pentru agenţii economici români, numai în intervalul 2009 - 2010, volumele de medicamente fabricate şi comercializate în România au scăzut cu 15%", se arată într-un comunicat al APMGR semnat de preşedintele Dragoş Damian.

Asociaţia notează că în România există peste 30 de fabrici, că preţul mediu al produselor româneşti este de 6,5 lei, şi că valoarea exporturilor de medicamente este de 130 mil. euro anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO