Companii

Prodvinalco Cluj amana intrarea pe piata americana

28.11.2005, 16:01 41

Grupul clujean Prodvinalco, producator de bauturi alcoolice, a inregistrat in primele noua luni ale anului o crestere cu 18% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care a avut loc o crestere a accizelor pentru produsele specifice companiei. Compania va exporta in 2006 in Statele Unite.

"Cresterea din acest an se datoreaza modificarii preturilor sub influenta cresterii accizei care a avut loc la 1 aprilie 2005", a declarat pentru ZF Transilvania Mircia Todea, directorul general al companiei Prodvinalco.

Pana la 1 octombrie 2005, Prodvinalco a atins o cifra de afaceri de 19 mil. euro si un profit net de peste 520.000 de euro, egal cu cel inregistrat in perioada similara din 2004.

Managerul companiei a apreciat ca societatea va incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de circa 26 de milioane de euro, cu sase milioane mai mult decat estimarile initiale. In ceea ce priveste profitul, acesta va depasi 600.000 de euro. Totodata, oficialul Prodvinalco a spus ca se asteapta ca in 2006 cifra de afaceri sa depaseasca 27 de milioane de euro in urma consolidarii pozitiei companiei pe piata interna a bauturilor spirtoase si dezvoltarii exporturilor.

Tot pentru anul viitor, compania are in plan investitii de 400.000 de euro pentru modernizarea liniilor de imbuteliere si a capacitatii de preparare-macerare si automatizarea proceselor tehnologice.

Acestea se adauga investitiilor de 285.000 de euro facute anul acesta si care s-au orientat spre tehnologia de fabricatie a bauturilor alcoolice, ecologizarea fluxului tehnologic, modernizarea facilitatilor de la sectia Baciu si de la filiala Gherla, precum si consolidarii structurii de vanzari.

Cu o capacitate de productie de 2,5 milioane de sticle pe luna, compania exporta circa 2%, in special catre Israel si tarile Comunitatii Europene. Anul acesta Prodvinalco anunta ca intentioneaza sa inceapa sa exporte si pe piata Statelor Unite, proiect care insa nu s-a realizat.

"Pe piata americana nu am intrat inca din cauza procedurilor de autorizare prin care trebuie sa treaca produsele noastre, care dureaza de la 6 luni pana la un an chiar. Abia dupa ce trec de aceste proceduri, produsele vor putea intra pe piata. Pot sa spun ca suntem in faza finala si ca s-ar putea chiar sa intram cu produsele noastre pe piata americana la inceputul lui 2006, chiar in ianuarie, februarie", a mai spus oficialul firmei.

Prodvinalco, unul dintre principalii producatori de bauturi alcoolice din Romania, detine o cota de piata, potrivit estimarilor proprii, de circa 3%.

Compania este integrala privata, actiunile fiind detinute de salariati si de actionarii care au subscris in cadrul ofertei publice de privatizare.

Actiunile companiei sunt tranzactionate pe piata titlurilor necolate a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret fiind de 0,6 lei/actiune. Capitalizarea companiei se ridica astfel la 3,5 milioane de euro.

laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO