Companii

Profi umple golurile lăsate de magazinele MiniMax

Profi umple golurile lăsate de magazinele MiniMax

Autor: Cristina Rosca

16.04.2012, 19:38 2130

"Am preluat deja trei dintre spaţiile Minimax şi procesul continuă. Deschidem în Urziceni, Calafat şi Piatra Neamţ", spune Gabriel Pâslaru, reprezentant PR în cadrul Profi.

Prin deschiderea celor trei magazine Profi intră pentru prima dată în fiecare dintre aceste oraşe. Spre exemplu, în Urziceni, un oraş cu mai puţin de 20.000 de lo cuitori din judeţul Ialomiţa, Profi va intra în competiţie cu germanii de la Penny Market, acesta fiind singurul retailer rămas după închiderea MiniMax Discount.

Lanţul de magazine controlat de Dinu Patriciu a fost primul care şi-a făcut curaj să intre în oraşul situat la doar 60 de kilometri de Bucureşti, fiind urmat la scurtă distanţă de Penny.

Începutul sfârşitului

Magazinele MiniMax Discount, primul pariu al omului de afaceri Dinu Patriciu în retail, au intrat în insolvenţă în luna februarie a acestui an, la scurt timp după ce toa te cele 58 de unităţi ale lanţului au fost în chise. Aceste mutări au venit la doar un an şi jumătate din momentul în care Patriciu a intrat în acţionariat. Acum, RVA Insolvency, administratorul judiciar al com paniei, vrea să propună falimentul reţelei.

Problemele lanţului Minimax au apărut încă din toamna anului trecut, când câteva zeci de furnizori au cerut insolvenţa companiei invocând că nu au fost plătiţi. La momentul respectiv Dinu Patriciu in voca restructurarea reţelei, însă după intrarea în insolvenţă nu a mai făcut nicio altă declaraţie.

Minimax Discount a avut afaceri de 277 mil. lei (66 mil. euro) în 2010, în creştere de la 191 mil. lei (45 mil. euro) în anul anterior.

Lanţul de magazine a avut în 2010 pierderi de 14,5 mil. lei (3,5 mil. euro) şi, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, datoriile companiei se ridicau la finalul aceluiaşi an la 127 mil. lei, aproape jumătate din cifra de afaceri. Nu există însă niciun rezultat anunţat pentru 2011.

Situaţia se repetă şi în cazul lanţului de peste 800 de magazine mic.ro, cel de-al doilea pariu al lui Patriciu în retail. RVA Insolvency vrea să ceară falimentul reţelei, iar spaţiile ocupate de magazinele de cartier încep deja să se umple. Un exemplu în acest sens este un magazin de haine deschis pe Calea Moşilor într-unul din spaţiile ocupate anterior de Mic.ro. Mai mult, în Calea Griviţei un alt magazin şi-a spus sigla pe locul lăsat liber de Mic.ro.

Nu e la prima preluare

În acest context, ocuparea unor spaţii MiniMax Discount de către Profi nu vine ca o surpriză în piaţă. Lanţul Minimax Discount deschisese toate cele 58 de magazine în spaţii închiriate, potrivit unei surse care a lucrat anterior în cadrul companiei lui Patriciu.

Retailerul, controlat de fondul de investiţii Enterprise Investors, a mai preluat în acest an reţeaua de şase magazine Al Comsib din Sibiu, făcându-şi astfel intrarea în oraşul din centrul ţării.

Mai mult, în ultimii ani retailerul a mai cumpărat reţeaua Albinuţa şi o parte dintre magazinele Ethos, pe care ulterior le-a integrat în cadrul reţelei. Astfel, încă din 2007, când Profi nu fu sese încă preluat de fondul polonez de in vestiţii, retailerul a cumpărat reţeaua Albinuţa pentru 7,5 mil. euro de la compania lituaniană Maxima LT. Cele nouă magazine Albinuţa au fost redenumite Profi circa un an mai târziu.

Acum doi ani Profi a mai a preluat trei spaţii operate anterior de retailerii Ethos şi Fidelio în Târgovişte, Roman şi Paşcani.

Acestea au fost primele investiţii finalizate de companie după ce a fost cumpărată de către Enterprise Investors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO