Companii

Profit de 4,5 mil. euro pentru Antibiotice in primul semestru

Profit de 4,5 mil. euro pentru Antibiotice in primul semestru

Click pentru imaginea marita

15.08.2006, 19:04 16

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 15,8 milioane de lei (4,5 mil. euro), in crestere cu 20% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 15% in aceeasi perioada, atingand 86,9 milioane de lei (24,6 mil. euro). Reprezentantii Antibiotice nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare.
La finele primului semestru, Antibiotice detinea un portofoliu de 135 de medicamente de uz uman si 20 de medicamente de uz veterinar, 90,94% din afacere fiind valorificata pe piata interna, diferenta reprezentand vanzarile pe pietele externe.
Antibiotice se afla dupa primele sase luni ale anului pe locul noua in topul celor mai importanti jucatori din industrie, cu o cota de 3,3% din piata, conform datelor furnizate de companie. La finele anului trecut, compania detinea o cota 3,25% din piata farmaceutica locala.
Pentru anul in curs, planurile companiei vizeaza atingerea unei cote de 3,5% din piata interna de medicamente.
Cifra de afaceri bugetata de companie anul acesta este de peste 63 de mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 22% comparativ cu 2005, cand a raportat o cifra de afaceri de 45,2 milioane de euro.
Producatorul estimeaza pentru acest an un profit brut de 8,5 milioane de euro, in crestere cu 24,4% comparativ cu 2005.
Strategia de dezvoltare pentru acest an a companiei se bazeaza in principal pe extinderea volumului exporturilor, prin inregistrarea si comercializarea de noi produse pe piata internationala si realizarea unor investitii care vizeaza cresterea competitivitatii cu efecte pe termen mediu si lung in cifra de afaceri.
Pentru anul in curs, investitiile sunt orientate spre modernizarea sectiei de produse injectabile, in special pentru productia de cefalosporine injectabile si punerea in functiune a unei statii de epurare a apelor uzate si a unui incinerator de deseuri.
Actionarul majoritar al companiei este AVAS, care detine 53% din titluri. Alti actionari importanti ai Antibiotice sunt si fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia.
Antibiotice urmeaza sa fie lansata la privatizare la finalul acestei luni, procesul urmand sa se finalizeze in toamna. Antibiotice a fost infiintata in 1955, iar in prezent valoarea de piata este estimata la 180 de milioane de euro, de circa 40 de ori mai mult decat evaluarea din 1998-1999, cand a fost prima data propusa varianta privatizarii.
Antibiotice este unul dintre cei mai importanti producatori de medicamente din Romania si ocupa la finalul anului trecut locul noua in topul de profil, conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim. Compania este de asemenea singurul producator de medicamente aflat inca in portofoliul statului. Achizitia Antibiotice ar putea reprezenta o ultima oportunitate pentru jucatorii straini de a intra pe piata locala, deoarece concurenta deja foarte puternica face dificila dezvoltarea organica. Vanzarea Antibiotice ar putea veni la cateva luni dupa ce pe piata farmaceutica romaneasca s-au consemnat alte doua tranzactii importante cu producatori locali: Sindan, aflat acum in portofoliul islandezilor de la Actavis, si Terapia - achizitionata de indienii de la Ranbaxy.
Piata farmaceutica romaneasca a atins in primul trimestru al acestui an valoarea de 350 de milioane de euro, in crestere cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pentru anul in curs, majoritatea jucatorilor spun ca piata va creste cu circa 15% fata de valoarea din 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO