Companii

Profitul brut al Metro AG a crescut cu 10 %

25.08.2000, 00:00 18



Metro AG, comerciantul numarul doi in Europa, a anuntat o crestere a profitului brut pe prima jumatate a anului cu 10,4%, datorita expansiunii companiei in Polonia si alte tari din Europa.

Profitul inainte de impozitare a crescut la 138 milioane DM (64 milioane $), de la 125 milioane DM, in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile au crescut cu 8,4%, la 42,71 miliarde DM, veniturile din strainatate detinand o pondere de 40,3%, in crestere de la 37,2%. Metro nu a dat publicitatii cifrele privitoare la veniturile nete pentru aceeasi perioada.

Expansiunea internationala a Metro survine in urma faptului ca trebuie sa faca fata, pe de o parte, unei concurentei tot mai intense din partea Wal-Mart Stores Inc. pe piata germana, iar pe de alta parte, stagnarii din sectorul comertului german, care trage inapoi expansiunea inceputa in urma cu 18 luni in cea mai mare economie din Europa.

"Suntem increzatori ca putem mentine aceasta crestere pe plan international", a spus directorul general executiv Hans Joachim Koerber. Koerber crede ca se poate atinge tinta de a obtine 50% din vanzari din strainatate.

Pretul actiunilor companiei a cazut cu 2,1 euro, sau 4,7%, la 42,40 DM., dupa ce Koerber a spus ca nu se asteapta la vreo imbunatatire in Germania. Actiunile companiei au cazut cu 19% in acest an, plasand-o pe locul noua din lista companiilor cu performantele cele mai proaste din cele 30 care intra in componenta indicelui DAX.

Compania vede o crestere a vanzarilor cu peste 91 miliarde DM in acest an, de la 85,65 miliarde in 1999. Divizia sa de cash & carry si magazinele sale de electrocasnice, Media Markt si Saturn, vor contribui la cea mai mare parte din castiguri. Impreuna, au inregistrat un profit din operatiuni de 1,94 miliarde DM.

Koerber a spus ca se vor concentra pe expansiunea in Asia. Principalul castig obtinut din strainatate vine din Polonia, unde vanzarile prin lantul Metro au crescut cu 335, la 2,23 miliarde DM.

Pentru a-si finanta procesul de exansiune, dezvoltare si innoire, Metro are de gand sa investeasca circa 2,8 miliarde DM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO