Companii

Profitul GM a scăzut cu 15% în T3

Profitul GM a scăzut cu 15% în trimestrul al treilea, la 1,7 mld. dolari, dar a depăşit aşteptările

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu

09.11.2011, 16:08 110

Profitul grupului american General Motors (GM) a scăzut cu 15% în trimestrul al treilea, de la 2 miliarde de dolari anul trecut la 1,7 miliarde de dolari în acest an, din cauza rezultatelor slabe ale operaţiunilor din afara Americii de Nord, potrivit Wall Street Journal.

Profitul pe acţiune, de 1,03 dolari, a depăşit, însă, aşteptările analiştilor de 99 de cenţi pe titlu. Câştigul operaţional, reflectând evoluţia activităţilor de bază ale GM, a coborât de la 2,3 miliarde de dolari la 2,2 miliarde de dolari.

Veniturile au urcat cu 7%, de la 34,1 miliarde de dolari la 36,7 miliarde de dolari.

"Trebuie să mai lucrăm la profitabilitate în alte regiuni ale lumii", a spus directorul financiar al GM, Daniel Ammann.

Grupul american, care se află pe profit de şapte trimestre consecutive, incluzând şi trimestrul încheiat în septembrie, a avut în primele şase luni ale anului un câştig de 5,7 miliarde de dolari.

Pe piaţa nord-americană, care până recent genera pierderi pentru producătorul auto, profitul a urcat de la 2,1 miliarde de dolari în trimestrul al treilea al anului trecut la 2,2 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2011.

În alte regiuni, GM a avut rezultate mai slabe.

În Europa, grupul a reuşit să-şi reducă pierderile la 292 milioane de dolari, jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, GM a renunţat la obiectivul de a ajunge pe zero în Europa în acest an, din cauza problemelor economice ale regiunii.

Divizia internaţională a GM, care include şi pieţele emergente din Rusia, India şi China, a generat un profit de 365 milioane de dolari, faţă de 516 milioane de dolari în urmă cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO