Companii

Profitul Hidroconstructia s-a injumatatit in primul semestru

01.09.2004, 00:00 75

Hidroconstructia SA, cea mai mare companie de constructie din Romania dupa cifra de afaceri, si-a injumatatit profitul brut in primul semestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la o valoare de numai 44 miliarde lei (1,08 milioane euro), situatie influentata de cresterea preturilor la otel, ciment, energie si carburanti, dupa cum sustine Gheorghe Dumitrascu, directorul economic al companiei.
Afacerile Hidroconstructia au scazut in prima parte a anului cu 11% in lei pana la un nivel de 1.362 miliarde lei (33,5 milioane euro), in conditiile in care piata constructiilor este pe un trend de crestere de la inceputul anului, potrivit statisticii.
"Anul acesta noi am inceput lucrarile in aprilie, cu o luna mai tarziu fata de anul trecut, datorita vremii. Pe de alta parte, profitabilitatea a fost afectata de catre cresterile de pret la otel - beton, ciment, energie si carburanti, care au afectat toata perioada de opt luni de la inceputul anului. Acestea au crescut in medie cu 25 - 30% fata de cos (cosul de bunuri dupa care calculeaza statistica inflatia - n.red)", explica Dumitrascu.
Comparativ, Hidroconstructia a inregistrat pe primul semestru al anului trecut un rezultat brut de circa 87 miliarde lei (2,3 milioane euro) la o cifra de afaceri de 1.520 miliarde lei (41,6 milioane euro).
Afacerile companiei specializate in constructii hidrotehnice au crescut constant pana in 2002, cand au atins valori record de 135 mil. euro la cifra de afaceri si un profit brut de pana la 10 milioane euro, dupa aceea intrand pe o panta accentuata de declin.
Firma mizeaza pentru intregul an pe o cifra de afaceri de peste 102 mil. euro (4.200 mld. lei), valoare mai mica cu 11% in euro fata de anul trecut, pe fondul unor estimari de crestere globala a pietei de constructii cu circa 10%.
Strategia companiei este in acest moment orientata in directia lucrarilor cu finantare europeana, comenzile fiind preponderent pe piata romaneasca, in contexul in care contractele derulate de Hidroconstructia pe piata germana sunt aproape nesemnificative, spun oficialii companiei.
Hidroconstructia asteapta acum perfectarea contractului cu firma italiana Astaldi pentru centura de ocolire a municipiului Pitesti. De asemenea, compania s-a asociat cu Wabag (Germania) pentru derularea lucrarilor la o statie de epurare pe Valea Jiului, respectiv reabilitarea unui colector de canalizare la Brasov.
Compania este in discutii cu firma americana Bechtel pentru a se implica in afacerea autostrazii Brasov - Bors. "Bechtel a inceput organizarea de santier, dar lucrarea va incepe sa mearga in plin din primul trimestru al anului viitor din informatiile pe care le avem", mai spune Dumitrascu.
Hidroconstructia este pregatita sa-si ofere pentru autostrada din Ardeal toata gama de servicii pe care le acopera, mai putin cele legate de lucrarile cu asfalt.
Compania a alocat pentru acest an un buget de investitii in valoare de 390 miliarde lei (9,5 milioane euro), comparabil cu cel de anul trecut. Peste 80% din fondurile prevazute vor fi directionate spre dotari tehnice ale companiei.
Hidroconstructia deruleaza acum contracte in valoare totala de 3.800 - 3.900 miliarde lei (95 milioane euro), potrivit oficialilor societatii.
Ca structura, portofoliul companiei ramane concentrat in proportie de 75% pe segmentul hidrocentralelor, urmat de drumuri si infrastructura - circa 10%, la care se adauga comenzi de lucrari edilitare - alimentari cu apa sau canalizari.
In 2003, Hidroconstructia a realizat o cifra de afaceri de 4.338 mld. lei (115 mil. euro) si o rata a profitului de 6% din valoarea cifrei de afaceri, peste valorile bugetate de 3.800 mld. lei (101 mil. euro) si o rata de profit de 5,1%.
Compania si-a majorat anul trecut capitalul social prin reevaluare de active, in prezent avand o valoare de 796 miliarde lei. Hidroconstructia s-a privatizat in 1995 prin metoda MEBO (cumpararea actiunilor de catre salariati si conducere), in prezent pachetul de actiuni fiind detinut de catre 7.000 de persoane fizice. Compania numara aproximativ 8.000 de angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO