Companii

Profitul Holcim Romania a avansat cu 51%, la 207 mil. lei

10.05.2007, 19:56 14

Producatorul de ciment Holcim Romania, subsidiara a grupului elvetian Holcim, a inregistrat anul trecut un profit brut de 207 milioane de lei (58, 8 milioane de euro), cu peste 51% mai mult decat profitul brut inregistrat in anul 2005.
Holcim Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 774 mil. lei (circa 220 mil.euro) in crestere cu 28% fata de nivelul inregistrat in 2005, de 603 mil. lei, potrivit datelor companiei.
Firma elvetiana a raportat recent ca a inregistrat, in primul trimestru al acestui an, o crestere cu 117,3% a volumului vanzarilor in Romania, comparativ cu perioada similara din 2006, cel mai mare avans consemnat pe o piata europeana. Compania a investit anul trecut circa 57 mil. euro in modernizarea fabricii din Campulung, programe de dezvoltare profesionala pentru angajati, lansarea unui nou liant pentru zidarie si tencuieli, precum si in constructia primei statii de betoane mobile in Campulung si pentru lansarea unui portal dedicat dezvoltarii durabile.
Holcim Romania detine trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda si Alesd, 15 statii ecologice de betoane si patru statii de agregate. La nivelul primului trimestru din acest an, rezultatele producatorilor de ciment au cunoscut un avans si mai consistent. Cei trei mari jucatori de pe piata de profil - Lafarge, Heidelberg Cement si Holcim - au inregistrat cresteri record in primul trimestru, fiind printre cele mai mari cresteri realizate de cand au intrat pe piata romaneasca. Producatorii de ciment si-au triplat vanzarile in primul trimestru, datorita vremii favorabile care a permis derularea lucrarilor de constructii.
Grupul elvetian Holcim a inregistrat, in primul trimestru, o crestere de 117,3% a volumului vanzarilor de ciment in Romania, comparativ cu perioada similara din 2006, cel mai mare avans consemnat pe o piata europeana.
Cresterea din primul trimestru continua trendul inceput anul trecut, cand in lunile de vara vanzarile de ciment au crescut cu pana la 40%. Din aceasta cauza, fabricile de ciment au lucrat aproape fara oprire in 2006, pentru a putea face cererii, situatie care nu a permis producatorilor sa faca reparatiile anuale.
Valoarea pietei de ciment ar putea ajunge anul acesta la peste 600 mil. euro, impinsa de investitiile din sectorul privat, in crestere cu circa 20% in volum, ritm la care se va adauga o majorare de 4-5% a preturilor, potrivit datelor din piata.
Motoarele de crestere ale pietei vor fi inceperea lucrarilor la autostrazi, lucrarile de reabilitare a aeroporturilor, porturilor, lucrarile de modernizare a drumurilor nationale, judetene si comunale, lucrarile de locuinte si depozite, precum si proiectele de reabilitare termica a locuintelor existente.
In prezent, consumul de ciment din Romania este de 334 kg pe cap de locuitor, media consumului in tarile Uniunii Europene fiind de 538 kg, desi in tari ca Portugalia sau Grecia nivelul consumului ajunge la circa o mie de kilograme, raportat la populatie.
Consumul de ciment va ajunge in 2007 la 385 de kilograme pe cap de locuitor, datorita cresterii sectorul privat, potrivit datelor CIROM (Patronatul din Industria Cimentului).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO