Companii

Profitul TBI Leasing a fost de noua ori mai mare in 2003

04.02.2004, 00:00 16

Compania TBI Leasing a inregistrat anul trecut un profit net de 570.000 de euro, de aproape noua ori mai mult decat profitul realizat cu un an in urma, putin peste 60.000 de euro. De atunci compania si-a dublat capitalul social la doua milioane de dolari, a reusit sa atraga imprumuturi in valoare de 17 milioane de euro si a realizat o emisiune de obligatiuni in valoare de 0,65 milioane de euro.
Valoarea activelor companiei de leasing a ajuns la finalul anului trecut la 17 milioane de euro, fata nivelul de 11,2 milioane euro atins dupa primele opt luni ale anului. Contractele inchaiate de companie anul trecut s-a ridicat la peste 26 milioane de euro. Societatea a ajuns astfel, conform directorului general, Florentina Mircea, la o cota de de 3% pe piata romaneasca a leasingului, fata de 2% cat detinea la mijlocul anului trecut.
TBI este una dintre putinele companii de leasing care se concentreaza spre acordarea de finantari opentru echipamente si pe leasing imobiliar. Piata romaneasca a leasingului, estimata pentru finalul anului trecut la 1,2 miliarde de dolari este dominata de finantarile acordate pentru autovehicule, care reprezenta aproximativ 90%. Finantarile acordate de companie in aces sector reprezentau 68% din valoarea bunurilor finantate in ceea ce priveste finantarea autovehiculelor noi si 5% pentru cele second-hand. Leasingul de echipamente reprezenta 22% din portofiliul de finantari acordate iar leasingul imobiliar avea o pondere de 2%.
"In acest an, estimam o crestere de pana la 20-25%, precum si o extindere a cotei de piata pana la 3-4%," a declarat Florentina Mircea. TBI vrea sa extinda in continuare finantarile acordate pentru achizitia de echipamente si leasingul imobiliar. Ea spune ca aceste finantari trebuie sa reprezinte cel putin jumatate din portofoliu, aceasta  fiind cea mai importanta cale de crestere a unei societati de leasing.
TBI Leasing isi va majora capitalul social cu inca un milion de dolari anul acesta pana la trei milioane de dolari. Societatea si-a propus sa ridice in acest an nivelul finantarilor atrase prin imprumuturi pana la 23 milioane de dolari, la care se va adauga si o emisiune de obligatiuni.
"Pana in luna iunie vom lansa o noua emisiune de obligatiuni de valoare similara cu cea de anul trecut. Ambele emisiuni vor fi listate le Bursa," a declarat Florentina Mircea. Primele obligatiuni TBI vor putea fi cotate la Bursa din luna martie a acestui an, cand societatea implineste doi ani de functionare, acesta fiind unul din criteriile de admitere la cota Bursei. Obligatiunile ar putea fi tranzactionate pana atunci pe piata titlurilor necotate de la Bursa.
TBI Leasing este detine si societatea TBI Credit specializata in acordarea creditelor de consum. Societatea a fost infiintata anul trecut si a preluat activitatile TBI Leasing in acest domeniu.
TBI Leasing este detinuta in proportie de 99% de  TBIF Financial Services BV , parte a grupului financiar olandez TBIH Financial Services, prezent in Europa Centrala si de Est prin fonduri de pensii private si asigurari, precum si prin servicii financiare. Grupul detine si 70% din actiunile companiei de asigurari Omniasig.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO