Companii

Programul de Convergenţă: România va înregistra în T2 o cădere de 14,4% a PIB, urmată de o revenire pe creştere uşoară a economiei în T3. Impactul crizei asupra industriei prelucrătoare va fi o scădere de 18% în martie-mai

Programul de Convergenţă: România va înregistra în...

Autor: Roxana Rosu

25.05.2020, 10:57 30288

România va înregistra în al doilea trimestru al anului (aprilie-iunie) o cădere de 14,4% a PIB, urmată de o revenire pe creştere în T3, de circa 1%, şi de aproape 3% în ultimele patru luni din 2020, arată prognoza prezentată de Ministerul de Finanţe în Programul de Convergenţă.

Impactul probabil asupra industriei prelucrătoare în cele 3 luni maxim afectate (martie-mai) va fi o reducere de circa 18% faţă de perioada corespunzătoare din 2019, cu un declin mai accentuat, peste 35%, la fabricarea produselor textile şi articolelor de îmbrăcăminte, pielărie şi industria auto.

”Se estimează o reducere severă a activităţii economiei în trimestrul al-II-lea (-14,4%), profilul trimestrial evidenţiind o evoluţie preponderent în formă de "V", dar fără a reveni la situaţia din scenariul de iarnă (absenţa coronavirusului), cu o recuperare propriu-zisă în trimestrul IV. Scenariul se bazează pe un impact economic negativ limitat în timp, în jur de 4 luni (martie-iunie), urmând o extindere parţială în iulie-septembrie, plecând de la experienţa Chinei care dă semne de revenire după 4 luni”.

 

În perioada de vârf a pandemiei, serviciile vor avea o contribuţie negativă de 9,3 puncte procentuale la dinamica PIB-ului, fiind urmate de industrie (-3,9 puncte procentuale), se arată în documentul publicat de Ministerul de Finanţe.

Serviciile vor fi afectate în special pe segmentele de tranzacţii imobiliare, hoteluri şi restaurante, activităţi recreative, transporturi, servicii de întreţinere.

”Condiţiile macroeconomice favorabile vor acţiona în continuare, în special din trimestrul al III-lea, luând în considerare faptul că pieţele externe nu se vor pierde, iar economia are capacitatea potenţială de revenire prin măsurile guvernamentale de conservare a veniturilor şi măsurile de repornire (creditarea avantajoasă a IMM-urilor), astfel încât factorii reversibili vor prevala celor ireversibili.”

Produsul intern brut a înregistrat în primul trimestru din acest an  o creştere de 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară din 2019.

În acest context, ministerul se aşteaptă ca economia României să înregistreze o reducere de 1,9% la nivel anual, în termeni reali, fiind rezultatul unor contribuţii negative atât din partea cererii interne (-1,6 puncte procentuale) cât şi a exportului net, dar într-o măsură mai redusă (- 0,3 puncte procentuale).

Anterior pandemiei de Covid19, Guvernul estima o creştere de 4,1% a PIB în 2020, cu 6 puncte procentuale peste nivelul previonat în urma coronavirusului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO