Companii

Proprietarii Ethos si-au transferat supermarketurile pe o alta firma: Ce se intampla cu cererile de insolventa ale furnizorilor?

Proprietarii Ethos si-au transferat supermarketurile pe o alta firma: Ce se intampla cu cererile de insolventa ale furnizorilor?

Ion Soloman, proprietarul Ethos: In ianuarie aveam 730 de angajati, iar acum am ramas cu 488 de persoane. Am inchis cinci supermarketuri

28.10.2009, 00:00 485

Ethos este cel mai mare lant local de supermarketuri, cu 20 deunitati operationale in acest moment, si este controlat de IonSoloman.

Reteaua este operata in acest moment de compania Ivet Logistic,cu actionariat comun cu vechiul operator, Ivet Comprod, companiecare in ultimele luni a fost atacata in instanta de mai multicreditori care cer insolventa acesteia.

"Infiintarea unei noi firme care sa opereze magazinele Ethosface parte din proiectul de reorganizare a retelei, pe care

l-am inceput in luna februarie. Exista intr-adevar cereri depusede creditori pentru intrarea in insolventa a Ivet Comprod, insacompania nu este in acest moment in insolventa. Probabil ca vomdizolva vechea firma", a declarat Ion Soloman.

Expertii in insolventa spun insa ca sunt sanse ca acest transfersa fie anulat daca Ivet Comprod intra in insolventa.

"In cazul in care o firma intra in insolventa, exista o perioadasuspecta care cuprinde cei trei ani de dinaintea demarariiprocedurii de insolventa. Practic, daca lichidatorul constata cafirma a transferat din patrimoniul sau catre alte firme in fraudacreditorilor, mai mult ca sigur ca va obtine anulareatransferului", a explicat avocatul Arin Stanescu, specialist ininsolventa.

Printre furnizorii care au cerut intrarea in insolventa aretelei Ethos se numara imbuteliatorul Pepsi Americas siproducatorul de mezeluri Fox. Pepsi a intreruptfurnizarea produselor sale catre Ethos.

A taiat costurile la sange

Soloman a afirmat ca in acest an a taiat la sange din costuri,pentru a face fata declinului pietei.

"In ianuarie aveam 730 de angajati, iar acum am ramas cu 488 depersoane. Am inchis in acest an cinci supermarketuri". Cu toateacestea, Soloman spune ca va deschide chiar in aceasta saptamanacel de-al doilea magazin al retelei din Campulung Muscel.

El a mai precizat ca in acest moment reteaua nu se confrunta cuprobleme mari de lichiditati si ca estimeaza o reducere de 10% avanzarilor in 2009 fata de 2008, pana la aproximativ 28 mil.euro.

Proiectul de reorganizare a retailerului a adus si schimbari inpolitica comerciala a companiei, inclusiv in oferta de produse, iarmagazinele au fost reamenajate in interior.

Tranzactie esuata cu Global Finance

Reteaua dezvoltata de sotii Soloman a fost in 2008 tintapreluarii de catre fondul elen de investitii Global Finance, fostulproprietar al magazinelor La Fourmi. Tranzactia nu s-a finalizatinsa, deoarece Global Finance s-a razgandit si a decis sa iasa depe piata de retail alimentar.

Astfel, fondul de investitii anunta la finele primului trimestrudin 2008 vanzarea retelei La Fourmi catre grupul belgian Delhaizele Lion, pentru 18,6 milioane de euro.

Dupa ce negocierile cu Global Finance s-au incheiat fararezultat, Soloman a decis sa nu mai ia in calcul varianta vanzariiretelei si sa continue investitiile in extindere.

Mai multe retele locale de supermarketuri si hipermarketuri s-auconfruntat in acest an cu probleme de lichiditati, pe fondulscaderii consumului.

Sub presiunea creditorilor, proprietarii retailerilor Trident siSPAR au decis in acest an sa ceara singuri intrarea in insolventa,cele doua companii fiind in acest moment in procedura dereorganizare judiciara.

Cel mai greu an pentru capitalul romanesc din retailulalimentar

  • SPAR, al treilea mare retailer alimentar roman de pe piatalocala, se afla de la jumatatea lunii iulie in reorganizarejudiciara sub incidenta legii insolventei, la cererea actionarilor,fratii Ioan si Floare Cuc din Arad

44 mil. euro - cifra de afaceri din 2008

30 mil. euro - datoriile acumulate decompanie

710 angajati

3,2 mil. euro - pierderile companiei in2007

  • Reteaua de supermarketuri Trident din Sibiu, controlata de omulde afaceri Constantin Mateescu, este cel mai "recent" caz deintrare in insolventa a unui retailer alimentar

55 mil. euro - cifra de afaceri in 2008

46,5 mil. euro - valoarea datoriilor in2008

900 de angajati

100.000 de euro - profit net in 2008

  • Pic Group, cel mai mare retailer alimentar roman dupa valoareavanzarilor, detinut de fratii Ilie si Cornel Penescu, a inchis douadin cele cinci hipermarketuri si a concediat peste 1.000 de oameniin acest an

155 mil. euro - cifra de afaceri a grupului Picin 2008

2.000 de angajati mai are compania, fata de3.000 anul trecut

15% - a fost rata de scadere a vanzarilor inprimul semestru din acest an

50 mil. euro - au investit fratii Penescu inmagazinele din Braila si Oradea, inchise in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO