Companii

Proprietarii magazinelor Interex: Rezultatele financiare nu sunt cele dorite, dar nu suntem presati de timp. Nu vindem reteaua

Proprietarii magazinelor Interex: Rezultatele financiare nu sunt cele dorite, dar nu suntem presati de timp. Nu vindem reteaua

Michel Pattou, presedintele Groupement des Mousquetaires: Dezvoltarea grupului, la origini, s-a facut cu independenti. Nu ne-am dorit sa ne dezvoltam cu independenti in Balcani si deci nici in Romania din cauza necunoasterii culturii locale. Nu poti aduce patroni de afaceri, cu toate riscurile pe care acest lucru le presupune, fara sa fii sigur ca acest concept functioneaza. Azi, nu excludem acest lucru, dar nici nu vrem sa ne grabim.

05.10.2008, 20:10 164

"Nu avem ca obiectiv rentabilizarea imediata, cum ar putea avea un grup cotat la Bursa. Obiectivul nostru este sa ne dezvoltam in Europa. Rezultatele financiare nu sunt cele pe care le vrem, deocamdata, dar nu exista imperative, nu exista presiune de timp. Vrem sa ne dezvoltam in Romania si nu vom vinde reteaua", afirma Pattou.

La inceputul acestui an pe piata locala au aparut cateva informatii potrivit carora grupul ar lua in calcul vanzarea afacerii din Romania, insa francezii au infirmat imediat intr-un mod categoric aceste zvonuri.
"Cateva proiecte sunt amanate, dar vor continua", precizeaza Phillippe Lavalard, cel care conduce operatiunile grupului francez in Balcani.
Reprezentantii Interex, o retea care numara in prezent 11 magazine, spun ca grupul are in prezent doua probleme, la Sibiu si la Constanta, prima fiind aproape rezolvata, in timp ce in cazul unitatii neperformante din Constanta, gruparea ia in calcul posibilitatea vanzarii.
"Daca Constanta nu poate deveni profitabila in urmatorii doi, trei ani, este posibil sa vindem unitatea de acolo si sa gasim un nou teren pentru amenajarea unui alt magazin. Principala problema pe care o avem in Constanta este locatia", spune Stanislas Mainfroy, secretar general CDE R Interex, filiala locala a Gruparii Muschetarilor.
Mainfroy precizeaza ca in cazul unitatii din Sibiu amenajate pe locul unui fost magazin Univers'All problema a fost aproape rezolvata prin eficientizare. "In Sibiu, am reamenajat magazinul, reinnoim echipa, pentru ca avem nevoie de oameni calificati. Este dificil sa gasesti oameni pregatiti in Romania, pentru ca retailul este un domeniu tanar aici. Deci, in primul rand trebuie sa gasim profesionisti, iar daca nu ii gasim, trebuie sa ii formam. Acesta este unul din obiectivele noastre importante de acum, in Romania", precizeaza Stanislas Mainfroy.
ITM Intermarche, operatorul retelei Interex, se asteapta ca 2008 sa fie primul an pe profit, chiar daca acesta nu va fi substantial, dupa ce in 2007 a avut o pierdere de 1,6 mil. euro. Pe de alta parte, vanzarile estimate pentru 2008 vor fi cu 19% mai mari decat cele din 2007, urcand la 115 mil. euro, cu 20 mil. euro peste cele de anul trecut, insa mai putin decat targetul fixat la inceputul anului, de 130 mil. euro.
Grupul a inaugurat in 2008 in Romania o singura unitate, cea de la Barlad, desi avea in plan patru astfel de investitii. Potrivit reprezentantilor companiei, amanarile celorlalte investitii din acest an s-au produs din cauza problemelor cu municipalitatile si investitori locali.
Gruparea Muschetarilor si-a fixat insa ca tinta pentru 2009 deschiderea a cinci unitati noi, pentru ca in perioada 2010 si 2011 extinderea sa fie mai agresiva, cu un plan de 5 si 10 magazine pe an. Acest proces va duce si la dublarea numarului de angajati, fata de nivelul actual de 750 de oameni. Reprezentantii CDE R Interex spun ca fiecare magazin presupune intre 50 si 60 de angajati noi.
Michel Pattou mai spune ca grupul nu a luat inca decizia maririi numarului de membri cu noi intreprinzatori, din Romania, dupa modelul care a format in anii '70 gruparea de distribuitori independenti din Franta, devenita Gruparea Muschetarilor.
"Dezvoltarea grupului, la origini, s-a facut cu independenti. Nu ne-am dorit sa ne dezvoltam cu independenti in Balcani si deci nici in Romania din cauza necunoasterii culturii locale. Nu poti aduce patroni de afaceri, cu toate riscurile pe care acest lucru le presupune, fara sa fii sigur ca acest concept functioneaza. Azi, nu excludem acest lucru, dar nici nu vrem sa ne grabim. Vrem deocamdata sa ne dezvoltam in acceasi directie in care mergem acum. Intr-o zi, cand vom fi bine asezati in aceste tari, vom lua o decizie in privinta largirii grupului cu noi aderenti independenti", declara Michel Pattou, fara a fixa un moment in care grupul ar putea lua decizia de a primi membri din Romania.
Cert este ca Gruparea Muschetarilor vrea sa se dezvolte serios in afara granitelor Frantei, in urmatorii ani, insa nu in directia extinderii in alte piete, ci prin consolidarea afacerilor incepute in tarile in care activeaza deja. In acest moment, potrivit lui Michel Pattou, 13% din cifra de afaceri a grupului, adica circa 3,3 miliarde de euro, se realizeaza in afara Frantei.
"Vrem ca in 2017 circa 30% din afacerile grupului sa se realizeze in afara frontierelor Frantei", spune Michel Pattou, care insa nu exclude posibilitatea ca in viitor gruparea sa deschida unitati si in alte tari decat cele in care activeaza acum. Groupement des Mousqetaires este prezent pe pietele din Franta, Portugalia, Spania, Polonia, Belgia, Romania, Serbia si Bosnia.
Retailerul francez sustine ca are o pozitie solida pe aceste piete, prin natura afacerii, bazata pe magazine de proximitate. Din aceasta cauza, gruparea nu se simte amenintata de criza financiara instalata pe cele mai importante piete din lume. "Efectele crizei internationale asupra grupului nostru sunt aproape nule. Asta, deoarece Groupement de Mousqetaire este un grup independent, nu este cotat la bursa si nu este supus fluctuatiilor financiare. In al doilea rand, grupul are putine credite. Ponderea imprumuturilor in capitalul total este sub 1%.
Criza este insa importanta in conditiile in care ar putea avea efecte asupra consumatorilor. Insa punctele noastre de vanzare din Europa sunt formate din magazine de proximitate si de aceea credem ca noi am fi cel mai putin afectati daca s-ar produce o criza mai profunda", mai spune Michel Pattou.
Gruparea Muschetarilor este al treilea grup de distributie din Franta, cu o cifra de afaceri de 32,7 miliarde euro, realizata in 2007. Grupul are 4.000 de puncte de vanzare in Europa, din care circa 3.500 in Franta. Gruparea este prezenta in Romania prin CDE R Interex, care a incheiat anul trecut cu afaceri de peste 95 mil. euro, estimand pentru anul in curs afaceri in crestere cu 19 la suta, la 115 milioane euro.
Pe piata romaneasca, cei mai mari operatori de supermarketuri, dupa valoarea vanzarilor, sunt Billa (grupul Rewe), Mega Image (grupul Delhaize), Carrefour si Interex. Carrefour si Mega Image sunt si "autorii" ultimelor doua tranzactii pe segmentul supermarketurilor, primii platind 55 mil. euro pe reteaua Artima, iar Mega Image incheind recent preluarea magazinelor La Fourmi.
Retailul modern si-a majorat anul trecut cota de piata (sectorul FMCG) la 39%, de la 34% in 2006, potrivit GfK. La nivel local, aceasta pondere este inca redusa, comparativ cu tarile din regiune. De exemplu, in retailul de bunuri de larg consum din Ungaria, magazinele moderne detineau anul trecut o cota de piata de 47,5%, in timp ce in Polonia ponderea era de 42%.
Cele mai mari zece retele de magazine din retailul cu dominanta alimentara au realizat anul trecut afaceri cumulate de aproape 4,1 miliarde de euro, in crestere cu 66,7% fata de valoarea din 2006, pe fondul extinderii in teritoriu. In fruntea clasamentului celor mai mari retele se afla operatorii germani de magazine cash & carry Metro si Selgros, urmate indeaproape de retailerul francez Carrefour si de Kaufland, a doua cea mai dinamica retea de hipermarketuri dupa cresterea vanzarilor in ultimul an.
 
Interex in cifre
 
  • 2002 - anul intrarii pe piata locala
  • 11 magazine - detine Gruparea Muschetarilor pe piata locala
  • 95 mil. euro - cifra de afaceri inregistrata in 2007
  • 115 mil. euro - estimarea de vanzari pentru acest an
  • 1,6 mil. euro - pierderile raportate de companie in 2007
  • 750 de oameni - numarul actual al angajatilor Interex
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO