Companii

Proprietarii Mures Mall extind proiectul din fonduri proprii dupa ce nu au reusit sa obtina bani de la banci

09.06.2009, 00:00 494

Oamenii de afaceri Valentin Nicola si Sorin Ghite, proprietarii centrului comercial Mures Mall din Targu-Mures, lucreaza in prezent la extinderea proiectului din fonduri proprii, in conditiile in care nu au reusit sa ajunga la o intelegere cu bancile pentru obtinerea unui credit in acest sens.

"La extensia Mures Mall se lucreaza pe banii actionarilor, deoarece bancile nu mai dau in aceasta perioada nici macar credite de nevoi personale. Speram sa finalizam in acest an supermarketul si parcarea subterana, care implica investitii totale de aproape cinci milioane de euro, daca tinem cont si de pretul terenului", a declarat Octav-Paul Ros, director general al Matrix Investments.
Compania lucreaza la un spatiu de 1.300 de metri patrati in care va fi deschis un supermarket pentru care inca se poarta negocieri cu trei companii, in timp ce parcarea va avea circa 150 de locuri.
Investitia initiala in proiect s-a ridicat la aproximativ 15 milioane de euro.
Reprezentantul companiei spune ca din mall nu a plecat niciun chirias de la inceputul crizei imobiliare, gradul de ocupare al mallului de 10.000 de metri patrati fiind de 95%.
Printre cei mai importanti chiriasi ai mallului se numara retailerii New Yorker, Benetton, Nike, Adidas, Office Shoes, Peter Murray sau Ramsey, o unitate Flanco, KFC, Diverta sau lantul de parfumerii Douglas. Motivatia pentru realizarea extinderii in aceasta perioada este legata si de faptul ca in centrul orasului Targu-Mures nu se afla in prezent niciun supermarket, potrivit reprezentantilor Mures Mall.
Singurele plecari din cadrul mallului inaugurat la sfarsitul anului 2007 au fost ale retailerului de electrocasnice Teknosa si a unei pizzerii, potrivit reprezentantului Matrix Investments.
 
S-au renegociat chirii cu 5%-30% mai mici
Compania reuseste sa-si mentina chiriasii printr-o politica mai flexibila in ceea ce priveste chiriile, in conditiile in care vanzarile sunt in scadere.
"Pot sa va confirm ca ceea ce se vehiculeaza in piata, respectiv negocieri ale chiriilor cu valori cuprinse intre 5 si 30% se intampla. In functie de tipul de afacere, retailerii sunt mai mult sau mai putin afectati. Incercam sa le asiguram sprijinul prin termene de plata mai relaxate si chirii mai reduse", spune Ros.
In Targu-Mures mai este in prezent un centru comercial - Promenada Mall, care cuprinde magazine ale unor retaileri precum Sprider Stores, Orsay, Takko sau Hervis, dar si unitati Auchan, BauMax sau Media Galaxy. Proiectul este in proprietatea francezilor de la Ixis, proprietarii cladirii de birouri America House din Bucuresti.
Compania are planuri pentru o noua extindere a Mures Mall si a anuntat in ultimii ani doua noi investitii in Bistrita si Targoviste in realizarea unor malluri in urma unor investitii de circa 70 de milioane de euro, insa aceste proiecte sunt momentan blocate.
 
Un hipermarket te ajuta la negocierea cu banca
"La Targoviste am efectuat sapaturi, dar bancile au zis 'pas'. La Bistrita am demolat vechile structuri din banii actionarilor si ne-am oprit. Putem astepta pana cand bancile se vor dezmorti. Intre timp purtam negocieri cu doua lanturi de hipermarketuri si daca vom ajunge la un acord, putem negocia altfel cu bancile", a mai spus reprezentantul Matrix Investments.
Piata centrelor comerciale trece in prezent printr-un riguros proces de selectie, dupa ce in ultimii ani au fost anuntate planuri pentru mai mult de 100 de centre comerciale. Doar o parte dintre acestea vor fi realizate - cele aflate in cele mai potrivite zone si care vor reusi sa convinga bancile si retailerii sa finanteze investitia si sa ocupe spatiile comerciale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO