Companii

Proprietarul Dunca Expeditii ia in calcul o afacere cu elicoptere

19.09.2007, 17:51 302

Romeo Dan Dunca, proprietarul companiei de transport Dunca Expeditii, si-a achizitionat al doilea elicopter cu circa doua milioane de euro pentru a deservi transportul catre statiunea de schi pe care vrea sa o infiinteze, precum si pentru a-l inchiria altor persoane.
"Mai avem un elicopter de cinci locuri, iar acesta este al doilea. Inchiriem aparatele de zbor si altor persoane", a declarat pentru ZF Romeo Dan Dunca.
Compania Tiriac Air, de exemplu, care opereaza zboruri charter, are in proprietate un elicopter, urmand ca al doilea sa fie achizitionat pana la sfarsitul acestui an. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, compania Dunca Expeditii va contracta un credit in valoare de 8,1 mil. euro de la banca UniCredit Tiriac, in vederea finantarii achizitiei a 75 de camioane noi si a unui elicopter. Compania va utiliza pana la 1,6 mil. euro pentru finantarea sau refinantarea a 87% din costul total net de achizitie, fara TVA, al unui elicopter si sase milioane de euro pentru finantarea integrala a pretului, fara TVA, al celor 75 de camioane noi. De asemenea, Dunca Expeditii va aloca 500.000 de euro, din credit, pentru acoperirea a 87% din fondurile necesare pentru achizitia echipamentului statiei de intretinere si service pentru camioane.
Omul de afaceri a intrat si in businessul imobiliar, infiintand firma Dunca Imobiliare si dezvoltand un centru logistic. Pana in acest moment au fost dati in folosinta 40.000 de metri patrati de spatii, urmand sa ajunga la 64.000 de metri patrati la sfarsitul anului viitor. Investitia totala in centrul logistic se va ridica, potrivit estimarilor lui Dunca, la circa 40 de milioane de euro.
O alta afacere care va fi dezvoltata de Dunca va fi o statiune de schi in Muntii Banatului, care va necesita o investitie de peste 150 de milioane de euro, suma pe care omul de afaceri spera sa o acopere prin accesarea de fonduri europene.
"Avem finantari de proiecte si am incheiat contractul cu statul, dar mai trebuie sa obtinem cateva autorizatii si sa impunem un anumit regulament de constructii", a precizat Dunca.
Dunca Expeditii opereaza transporturi interne si internationale, acestea avand o pondere relativ egala in cifra de afaceri a companiei, care s-a situat la circa 22 de milioane de euro anul trecut. Potrivit proprietarului companiei la jumatatea acestui an compania, a inregistrat o cifra de afaceri la nivelul celei raportate in 2006.
Cele mai multe transporturi externe operate de compania Dunca Expeditii sunt spre destinatii din Franta, Germania, Italia sau Olanda.
Pe piata transportului de marfa mai opereaza companii precum Romtrans, Grup Feroviar Roman, Frigoexpres, Alin Trans Impex sau Trans Car.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO